"Club Brugge verkoopt een speler van 20 miljoen en je merkt het niet eens"

25 januari 2021
In zijn wekelijkse analyse van het vaderlandse voetbal laat Peter Vandenbempt zijn licht schijnen over de topper Club Brugge-Racing Genk, de verrijzenis van Standard en de explosieve situatie bij Antwerp. Ook de toekomst van het amateurvoetbal komt aan bod.

"Club Brugge staat individueel en collectief een stuk verder"

Zonder ongelukken kennen we de kampioen al. Het was echt een heel goeie topper tussen Club Brugge en Racing Genk, met goed en positief voetbal. Geen incidenten, geen gedoe, heel fraaie doelpunten.

Maar die wedstrijd heeft wel getoond dat Club Brugge op dit moment een betere ploeg heeft dan Racing Genk. En ik vond dat Genk het ook echt goed heeft gedaan. Oké, het eerste kwart van de wedstrijd was heel moeizaam. In het slot ook, maar dan door mentale en fysieke vermoeidheid. Dat was niet onlogisch.

Club Brugge staat individueel en collectief een stuk verder: ervaring, momenten grijpen, wedstrijden beslissen wanneer dat kan. Dat is ook logisch. Dit elftal van Club Brugge is het werk van vele jaren bouwen, af en toe steentjes bijzetten.

Bij Genk bijvoorbeeld stonden welgeteld nog 3 spelers op het veld van het kampioenenelftal dat nog maar 2 jaar geleden onder Philippe Clement voor de titel kwam spelen op het veld van Club Brugge.

Bij Club waren dat er nu in dit geval 6. Maar degenen die in de plaats zijn gekomen zijn eigenlijk forse verbeteringen, bijvoorbeeld doelman Mignolet. Toen hadden ze nog Horvath.

"Club verkoopt speler voor 20 miljoen en je merkt het niet eens"

Zoals Club Brugge 25 minuten heeft gespeeld, dat kan op dit moment geen enkele andere concurrent: intensiteit, tempo, geweldig technisch vermogen bij veel spelers, die individuele klasse van uitblinker Lang, maar ook De Ketelaere, Mata op zijn manier. En ze hebben nu een spits die in elke wedstrijd scoort.

Gisteren was het misschien veelzeggend dat Simon Mignolet niet hoefde uit te blinken. Dat had hij wel moeten doen tegen STVV bijvoorbeeld, of tegen Beerschot of Oostende.

En midden die dominantie van Club Brugge verkopen ze ook nog eens gauw een speler voor 20 miljoen. En je merkt het niet eens. Dat is dan toch duidelijk.

"Standard is verrezen uit de doden, maar het succes is nog broos"

Een trainerswissel met effect, dat is toch het minste wat je kunt zeggen van Mbaye Leye bij Standard. En dan hebben ze eigenlijk nog voor hem gekozen omdat Frank Vercauteren niet wilde komen en ook wel omdat er geen geld is om duurder te betalen.

Deze keuze werd door Michel Preud'homme doorgeduwd, al waren veel anderen in de bestuursploeg - onder meer de sportief directeur - er niet voor te vinden. Een coach overigens die men een half jaar geleden niet klaar achtte om T1 te worden van Standard en die ondertussen wat analistenwerk gedaan had. Hij had dus in elk geval geen ervaring opgebouwd en krijgt nu toch zijn kans.

En kijk: 4 overwinningen, gisteren 3-2 tegen Charleroi. Het was overigens ook een heel goeie wedstrijd. Het was een aangename zondag, een echte Super Sunday, nog een keer. Ook daar geen incidenten, er waren ook geen fans natuurlijk. Dus dat helpt een beetje. Die Waalse derby's zijn vaak ontspoord.

Standard is verrezen uit de doden en ook enkele spelers individueel, dat is opvallend. Zoals Amallah, die een heel moeilijk seizoen heeft gehad. Raskin, Bastien, Lestienne: die komen allemaal een beetje boven water.

Maar niemand meer dan de coach beseft dat het succes natuurlijk wel nog broos is. De basis van die 4 overwinningen is vooral strijd, inzet, mentaliteit, geweldige efficiëntie. Bij enkele van die overwinningen, zoals gisteren ook, was er eigenlijk geen overschot.

Maar doelpunten maken doen ze wel, zoals in Mechelen. En dat is wel de manier waarop je kan heropbouwen: vertrouwen winnen. Zo is Racing Genk ook aan zijn reeks van overwinningen begonnen, met eerst een paar overwinningen met de hakken over de sloot, daarna beter voetbal.

Nu staat Standard toch een beetje voor de lakmoesproef, want ze gaan donderdag naar Oostende. Dat is een van de ploegen van het moment, zo sterk. En zondag is er dan nog de topper op het veld van Club Brugge. Dus over een week weten we al weer wat meer.

"Splijtzwam Lamkel Zé moet dringend weg uit kleedkamer"

De kritiek op het povere spel van Antwerp was er ook al na die twee heel magere 1-0-overwinningen in Gent en tegen Cercle Brugge. Nu klinkt die veel luider natuurlijk. Het was een zeer logische nederlaag tegen een uitstekend KV Oostende.

Hoe je het ook draait of keert, zit je op dit moment toch met een bijzonder explosieve situatie op de Bosuil en dat voel je ook op het veld. Om te beginnen die splijtzwam Lamkel Zé. Die moet echt dringend weg uit de kleedkamer, dat is onvermijdelijk.

De nieuwe coach Frank Vercauteren, met al zijn ervaring en al zijn métier, heeft zijn prille relatie met de kleedkamer toch onder druk gezet. Het is anders als je er al heel lang bent en je neemt dan een aantal beslissingen.

Maar nu is hij daar pas binnengekomen en hij heeft dat gedaan door zijn keuze voor Lamkel Zé, tegen de hele kleedkamer in. Dat was natuurlijk een keuze uit noodzaak. En pragmatisch, zoals hij heeft gedacht.

Ook zijn andere manier van voetballen lijkt op dit moment bij de spelers alle spelvreugde te hebben weggehaald. Dat hoor je zelfs - bijna onverholen - on the record in interviews met spelers. Als je dan wint zoals de vorige twee wedstrijden, verteer je dat net iets makkelijker.

"Resultaten nodig om de rust te bewaren"

Maar deze groep heeft natuurlijk het voorbije half jaar België veroverd, de beker gewonnen en geschiedenis geschreven. Ook in Europa, met dat avontuurlijke voetbal van Leko. Ja, dan is dit voor hen wel een hele aanpassing.

In de komende weken worden twee dingen belangrijk om succes te boeken: spelers goed uitleggen en er goed van laten doordringen dat dit een tussenfase is, een bouwproces, en dat hij finaal ook staat voor dominanter en aanvallender voetbal, al is het meer berekend dan Leko.

En intussen ook resultaat halen. Dat zal belangrijk zijn om nu de rust te bewaren en om de spelers het geloof in het proces te laten volhouden tegen Eupen, tegen Beveren en vooral denk ik over een week of twee tegen Beerschot.

"Goed moment om begrip "liefhebbers" nog eens goed te definiëren"

Ten slotte wordt het vandaag wellicht een zeer sombere dag voor het amateurvoetbal, met die beslissing die onvermijdelijk lijkt dat de competitie niet meer opgestart zal worden, als ik de voorzitter van Voetbal Vlaanderen gisteren in De Zevende Dag goed heb begrepen. Diezelfde geluiden hoor je de laatste tijd ook steeds luider klinken in het zuiden van het land.

Er zal vandaag overleg zijn, ook met de Belgische voetbalbond en dan zullen ze beslissen. En het is een beslissing die ons voetbal raakt, in het kloppend hart ervan, aan de basis, bij de liefhebbers en de amateurs. Er is misschien nog hoop dat er in het jeugdvoetbal mogelijk toch nog op een of andere manier zou kunnen hernomen worden. Dat valt nog te bezien natuurlijk.

Het is wel een zeer goed moment om dat begrip liefhebbers nog eens goed te definiëren. Iedereen weet dat het amateurvoetbal in financieel zwaar weer zit, want daar wordt al een heel seizoen over gesproken.

Die nieuwe belastingen op vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, die de facto voor rekening van de clubs is, is daar een onderdeel van. Corona ook uiteraard. De nood is hoog en dus klinkt de roep heel luid om die soms heel hoge maandvergoedingen voor spelers in het amateurvoetbal af te schaffen en amateurs weer als amateurs te betalen. Dat lijkt mij de logica zelve, maar het is wel een radicale trendbreuk. Een ommezwaai met een traditie van vele, vele tientallen jaren.

Morgen wordt in de Algemene Vergadering van de Pro League dan weer gedebatteerd over meer belofteploegen in de lagere reeksen. Dit seizoen speelt de U23 van Club Brugge daar, maar ook Anderlecht, Standard en Genk zouden daarbij mogen.

Alle andere clubs worden dan ingeschakeld als ze dat zelf willen, voor alle duidelijkheid in de lagere nationale amateurreeksen. Maar bijvoorbeeld AA Gent zegt dat zij ook in 1B willen. Antwerp wil dat eigenlijk ook. De discussie wordt dus gevoerd.

Sommige 1B-clubs vinden dat ook - niet helemaal ten onrechte - een devaluatie van hun reeks.

En dan ligt ook nog het verlengen van het format van dit seizoen, met 18 clubs en kleine play-offs, op tafel, om een beetje tegemoet te komen aan de noden van de clubs door Corona. Ik denk dat dat er wel zal doorkomen. Dat ze dus - helaas moet ik bijna zeggen - volgend seizoen alweer de kalender gaan volproppen met al die wedstrijden.

Luister hier naar de analyse van Peter Vandenbempt:

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lijst van artikels

Lijst van artikels