Coco Chanel spioneerde voor de nazi's

3 december 2014

Dat Gabrielle 'Coco' Chanel tijdens WOII affaires had met hooggeplaatste Duitse officieren is geen nieuw feit.

Maar ook buiten het liefdesbed verrichte ze hand-en-spandiensten voor de bezetter. In de aflevering 'Les artistes sous l'Occupation' van de documentaire reeks 'L'ombre d'un doute' (De zweem van twijfel) op France 3 werd maandag onthuld dat ze ook actief spioneerde. Haar codenaam was 'Westminster', naar haar liaison met de tweede hertog van Westminster in de jaren 1920, bij de Abwehr stond ze geboekstaafd onder het nummer F-7124.

Chanel zou haar invloed bij bezetter ook gebruikt hebben om haar parfumbedrijf terug te vorderen van de joodse familie Wertheimer. Dat mislukte, want de Wertheimers hadden de leiding overgedragen aan een niet-joodse zakenman.

De uitzending ging niet alleen over Coco Chanel. Ook het oorlogsverleden van iconen uit de toenmalige populaire Franse cultuur werd nageplozen. Edith Piaf zou minstens twee keer acte de présence hebben gegeven tijdens privé-feestjes van de nazi's en Maurice Chevallier trad geregeld op in Duitsland. Jean Gabin en Josephine Baker werden geprezen om hun patriotisme en voor hun inzet voor generaal de Gaulle's Vrije Franse Strijdkrachten.

 

Het plaatje is een still uit 'Les artistes sous l'Occupation'

Radio 1 Select