Code geel of helemaal weg met die coronabarometer? Overlegcomité staat voor belangrijke keuzes

4 maart 2022
Vanmiddag komt het Overlegcomité andermaal samen om zich te buigen over de coronamaatregelen, en vooral om te bekijken of die maatregelen sowieso nog nodig zijn. Stappen we over naar code geel nu het de goede kant op gaat met de coronacijfers of gaat de hele coronabarometer op de schop?

En wat met de mondmaskers en die coronapas? Stuk voor stuk belangrijke kwesties waardoor ons leven er binnenkort helemaal anders zal uitzien.

Het gaat de goede kant op met de coronacijfers: het aantal besmettingen, de ziekenhuisopnames, het aantal covidpatiënten op intensieve zorg en het aantal coronadoden zitten in dalende lijn. Sinds vorige maand zaten we al in code oranje, maar nu komt code geel in zicht: voor wat het aantal patiënten op intensieve zorg zitten we al ruim onder de drempel van 300 en verwacht wordt dat we tussen 15 en 20 maart onder de drempel van 65 ziekenhuisopnames per dag zakken.

We zijn er dus nog niet helemaal, maar het gaat in de goede richting. De afspraak luidt dat dan tóch naar geel kunnen schakelen. Dat gebeurt wellicht volgende week vrijdag, op 11 maart.

Wég met de coronapas?

Dat betekent dat de coronapas of Covid Safe Ticket (CST) verdwijnt. Geen vervelende controles meer als je op restaurant of café gaat, als je naar een discotheek, een concert of een voorstelling wil of een voetbalwedstrijd gaat bijwonen. Ook de beperkingen op het aantal mensen verdwijnen.

Opgelet voor wie naar het buitenland reist, want in veel landen heb zo'n coronapas wél nog nodig. In Frankrijk gaat de zogenoemde "pass vaccinal" op 14 maart op de schop, maar in heel wat andere landen moet je nog altijd kunnen aantonen dat je gevaccineerd of genezen bent.

Zijn we nu voorgoed van dat CST verlost? Als het van de Vlaamse regering afhangt wel, maar onder meer coronacommissaris Pedro Facon pleit ervoor om het instrument toch nog achter de hand te houden, voor als een eventuele nieuwe coronavariant ons leven weer zou bemoeilijken.

Mogen de mondmaskers af?

Het ziet ernaar uit dat we niet langer een mondmasker zullen moeten dragen in de winkel of bij de kapper. Of het mondmasker weg mag op het werk, is nog niet duidelijk.

Kwetsbare mensen zal worden aangeraden om een beter beschermend FFP2-masker te blijven dragen. Ook op het openbaar vervoer en in de zorgsector zal het mondmasker wellicht een blijver zijn.

Mogelijk zullen de mondmaskers al na de krokusvakantie verdwijnen in de scholen.

Nog niet alle regeltjes weg

Code geel betekent dat we af zijn van de meeste coronaregels. De regels voor testen, quarantaine en isolatie houden we nog even, tenzij de ministers van Volksgezondheid daarover volgende week anders beslissen. Mogelijk evolueren we naar het principe "wie ziek is, blijft thuis" en zal je je alleen moeten laten testen als je symptomen hebt én een onderliggende aandoening.

Het Overlegcomité kan natuurlijk ook beslissen dat de coronacrisis zo onder controle is dat alle regels in de prullenmand kunnen. In dat geval wordt de coronabarometer gewoon afgeschaft. Dat voorstel ligt op tafel, maar het is niet duidelijk of het ook een kans maakt.

Bron: vrtnws.be en De ochtend