Cognitief koken?

16 april 2015

'Cognitief koken', kende u die uitdrukking? Wij ook niet. Het is de titel van een nieuw kookboek: 'Cognitive Cooking with Chef Watson'. 

Nu is een nieuw kookboek tegenwoordig geen nieuw feit meer natuurlijk. Maar dit is het allereerste kookboek met recepten die via kunstmatige intelligentie tot stand kwamen. Chef Watson is geen mens, maar een supercomputer van IBM.

Koken kan die Watson natuurlijk niet zelf, dat doen de chefs van het New Yorkse Institute of Culinary Education (ICE). Maar hij kan miljoenen ingrediënten, gerechten en technieken combineren tot recepten die - volgens het team achter Chef Watson - koks van vlees en bloed nooit zouden bedenken.

Dat resulteert in gerechten als 'Vietnamese appel- en varkenskebab' (met champignons, aardbei, kip, varkensvlees, appel, kerriepoeder, ananas...) 'Belgian bacon pudding' (dessert op basis van poeder van eekhoorntjesbrood, walnotenmeel, gerookt spek en gedroogde vijgen) of 'Keniaanse spruitjes' (met zoete aardappel, gember, look, kardemom, amandelen ….)

U kan Chef Watson via de website ibmchefwatson.com ook zelf een recept laten samenstellen. Gewoon inloggen via Facebook, enkele ingrediënten invoegen, eventueel ook het soort gerecht of de gelegenheid waarvoor het moet dienen. Met een schuifbalkje geeft u aan hoe klassiek of verassend u het wil en Chef Watson doet de rest.

De creativiteit van Watson moet het wel afleggen tegen de wetten van de goede smaak. Toen we een paasrecept vroegen op basis van kaas, chocolade en eieren verzocht hij om minstens één ingrediënt te verwijderen.

Benieuwd of onze onvolprezen huiskok zich bedreigd voelt door de computer. Of krijgt hij een wow-gevoel van de recepten van Chef Watson?

 

Chef Eddy dresseert een bordje 'Keniaanse spruitjes op de wijze van Chef Watson'