Coke in Booms rioolwater komt niet door Tomorrowland. Maar waar ligt het dan wel aan?

11 juni 2018
Grootsteden scoren traditioneel hoog wanneer het cocaïnepercentage in hun rioolwater gemeten wordt. Verrassend genoeg staat ook de Antwerpse gemeente Boom bovenaan de lijst, zelfs voor Brussel, Parijs en Berlijn. Burgemeester Jeroen Baert (N-VA) is er niet bepaald fier op.

Het hoge cocaïnepercentage koppelen aan Tomorrowland, dat jaarlijks in Boom plaatsvindt, vindt Baert te gemakkelijk. De metingen gebeurden namelijk over een gespreide periode. Toch zijn ook de Bomenaren niet de enige schuldigen. “De metingen zijn gebeurd in een waterzuiveringsstation waar niet alleen water van de gemeente Boom in terechtkomt, maar ook rioolwater van vier andere gemeenten in de Rupelstreek”, zei Baert in ‘Nieuwe Feiten’. “En als je dan de regel van drie toepast, dan zie je dat het geteste water maar voor 40% uit Boom komt en voor 60% uit Niel, Reet, Rumst en Terhagen.”

Baert kon de verhoogde concentraties moeilijk verklaren, maar verwees wel naar een sterk preventiebeleid binnen zijn gemeente om zowel het druggebruik als de drugsverkoop tegen te gaan. “Laten we zeggen dat er toch af en toe wordt gescoord.”

Luxedrug

Cocaïne wordt vaak aanzien als een luxedrug voor rijkere mensen. “Boom is nu niet meteen de rijkste gemeente van Vlaanderen. Hoe kan je dan uitleggen dat een relatief armere bevolking in staat is om een dure drug te kopen?” Baert legde de schuld voornamelijk bij de drugsverkoop. “Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er in de omgeving van Boom nogal wat drugs geloosd worden.” Of die drugshandel dan ook een verband heeft met een grote populatie druggebruikers, kon Baert niet zeggen. Daarvoor is er meer onderzoek nodig. “Maar ik kan me echt moeilijk voorstellen dat de bevolking van Boom continu high rondloopt.”

Beluister hieronder het volledige interview met Jeroen Baert in ‘Nieuwe Feiten’:

Lees ook