Cold cases en true crime

12 februari 2019
© Pexels
Ze hebben een grote aantrekkingskracht op veel mensen. True crime-podcasts bijvoorbeeld schieten als paddenstoelen uit de grond.En soms geraken journalisten zo gefascineerd door een zaak, dat ze zelf op onderzoek uit gaan. Dat leidde onlangs tot het programma 'Cold Case' op VTM. 'De Wereld van Sofie' gaat er dieper op in.

Journalist Kurt Wertelaers raakte gefascineerd door de moord op de 20-jarige Sally Van Hecke. Ze werd in 1996 vermoord in Antwerpen. In 2017 werd het onderzoek heropend, mede dankzij zijn onderzoek. Wertelaers maakte er voor VTM het programma “Cold Case” over. Wat drijft hem in deze zaak? 

Ine Van Wymersch (woordvoerder parket Brussel) geeft uitleg over ‘cold cases’ en wanneer onderzoek opnieuw opgestart wordt. Hoe ziet zij de verhouding tussen onderzoeksjournalistiek en het gerechtelijk onderzoek? Het Antwerpse parket probeerde namelijk de uitzending van “Cold Case tegen” te houden, omdat de uitzending mogelijk het verdere onderzoek zou kunnen schaden?

In Nederland maakt journaliste Sanne Boer de true crime podcast “Patrick” voor het Radio 1-programma Argos. Ze brengt het verhaal van een tennisleraar die vermoord werd. Naar haar aanvoelen werd het onderzoek niet grondig genoeg gevoerd.

De 10-jarige Nathalie Geijsbregts werd in 1991 ontvoerd aan de bushalte. Vader Eric Geijsbregts is nog elke dag bezig met de zaak. Elke aandacht er voor blijft ook na bijna 30 jaar welkom, vertelt hij aan reporter Brecht Devoldere.

Waarom we een fascinatie hebben voor misdaadverhalen, voor whodunits, en waarom sommige mensen graag zelf detective spelen, is een vraag voor psycholoog Ariane Bazan.

Nog veel meer series, films en songs dan we denken verwijzen naar echt gebeurde misdaadzaken, weet Vincent Byloo.

Lees ook: