Collega besmet? "Werkgever communiceert best zo snel en zo duidelijk mogelijk"

14 oktober 2020
© Glenn Carstens - Peters (Unsplash)
Wat doe je als werkgever als een van je werknemers besmet is geraakt met het coronavirus?

"Wanneer zo'n e-mail met het nieuws binnenkomt dat een collega besmet is, schrikken mensen natuurlijk. Tegelijk maakt het hen ook heel nieuwsgierig" zegt professor arbeids- en personeelspsychologie Sara De Gieter in 'De Wereld Vandaag'. Zeker wanneer er heel discreet gecommuniceerd wordt, en collega's niet weten om wie het precies gaat, en zo dus ook niet kunnen inschatten of ze contact met die persoon hadden.

"Daarom is het belangrijk om zo snel en zo duidelijk mogelijk te communiceren om alle onzekerheden in het team weg te nemen. Maar voor je dat doet, moet je in eerste instantie in overleg gaan met de medewerker die positief heeft getest." Je moet de besmette werknemer zeker vragen of je in de communicatie zijn of haar naam mag vermelden. Maar als er voldoende vertrouwen in een team is, zal de werknemer in kwestie vaak al informeel zijn collega's hebben ingelicht, zegt De Gieter.

"Een informele communicatie is nooit voldoende" zegt De Gieter ook. Meestal hebben bedrijven ook draaiboeken over hoe ze in dit soort situaties moeten communiceren. 

Beluister het integrale gesprek met Sara De Gieter:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Radio 1 Select