Collega's Ward Bogaert en Philip Heymans zijn 'Meestervertellers'

23 februari 2021
Ward Bogaert en Philip Heymans (© Radio 1)
VRT-reporters Ward Bogaert (Radio 1) en Philip Heymans (Nieuwsdienst) hebben van de Stichting Verhalende Journalistiek voor hun podcast 'Drie dagen' de titel van Meesterverteller gekregen. De Stichting onderscheidt hen voor hun vernieuwende manier van journalistieke storytelling.

'Meestervertellers' selecteert elk jaar de beste verhalende producties uit Nederland en Vlaanderen. De selectie gebeurt door een redactie die bestaat uit Vlaamse en Nederlandse journalisten. Tot de 10 verhalen die de redactie dit jaar koos, behoort de podcast 'Drie dagen' van onze collega’s Philip Heymans en Ward Bogaert.

'Drie Dagen' is het verhaal van Elvire, een vrouw die euthanasie wil. De artsen willen haar wens alleen maar volbrengen als ze voor haar kinderen een testament achterlaat. Dat testament is de podcast 'Drie dagen' geworden. De titel verwijst naar de 3 dagen waarin Elvire aan onze collega’s haar levensverhaal heeft verteld. Het verhaal is opgetekend met medewerking van magistrate Ine Van Wymersch die Elvire met onze collega's in contact heeft gebracht.

Vernieuwende journalistieke storytelling

De redactie van 'Meestervertellers' motiveert de selectie van 'Drie dagen' als volgt: “Ward Bogaert en Philip Heymans hebben een gekend thema (persoon met een doodswens) in een apart kleedje gestoken door een vernieuwende manier van journalistieke storytelling te gebruiken. De makers waren erg aanwezig, je hóórt hun (ethische) twijfels en morele dilemma’s en beleeft mee hoe ze die oplossen, maar het is toch vooral het moedige en kwetsbare verhaal van hoofdpersoon Elvire dat je als luisteraar raakt. Net omdát Elvire zelf niet kan schrijven of lezen, maar wel kan vertellen, is podcast voor dit verhaal het uitgelezen medium.”

De makers waren erg aanwezig, je hoort hun twijfels en morele dilemma's en beleeft mee hoe ze die oplossen.
Uit het juryverslag van "Meestervertellers"

“De makers hebben gecheckt en gedubbelcheckt wat ze konden. En ook al was er binnen de redactie verdeeldheid over de journalistieke inmenging in dit verhaal, over het algemeen werd gesteld dat de podcastreeks op een erg elegante manier omgaat met de twijfels die uiteindelijk ook de hoofdpersoon blijkt te hebben. De essentie is universeel: een hunkering naar aandacht, gezien en gehoord worden.”

Tussen de andere laureaten bevindt zich ook Vlaming Rik van Puymbroeck. Hij kreeg de titel Meesterverteller voor zijn reeks 'Dwars door Vlaanderen en een rotjaar' die in de krant De Tijd verschenen is.

Online-evenement

De laureaten van de titel Meesterverteller lichten hun verhalen traditioneel toe op het evenement. 'Meestervertellers'. Vorig jaar was het evenement in de Brakke Grond in Amsterdam helemaal uitverkocht. Door de coronapandemie verloopt het evenement dit jaar op 10 maart online. Dat heeft als voordeel dat meer mensen het kunnen bijwonen. 

Beluister de podcast 'Drie Dagen' hier:

Lijst van artikels

Bron: vrtnws.be en Stichting Verhalende Journalistiek

Lees ook: