Come pick me up: de Knight Rider was zijn tijd ver vooruit

22 juni 2017
Digitaal experte Clo Willaerts haalt jeugdherinneringen op aan Knight Rider. De science fiction van toen is helemaal werkelijkheid geworden. KITT rijdt ons straks zelfstandig rond. En nog mét een elektrische motor ook!

In zijn hoogdagen in de jaren tachtig was David Hasselhoff – ook bekend uit Spongebob en Baywatch – vooral Knight Rider. De superheld die alles kon oplossen. Vooral omdat hij beschikte over KITT, een zelfrijdende, sprekende, superintelligente sportwagen.

De Knight Rider moest alleen even naar zijn horloge kijken en zeggen: "KITT. Come pick me up." Uber en de zelfrijdende auto in één. Er is heel wat afgelachen met Knight Rider, met KITT en naderhand ook met Hasselhoff zelf. Maar wat toen science fiction leek is nu gewoon realiteit. 

Zelfrijdende auto’s kunnen dankzij artificiële intelligentie obstakels herkennen en ze ontwijken en we kunnen tegenwoordig inderdaad via onze iWatch ons Uber-vervoer bestellen. Vooralsnog met een chauffeur van vlees en bloed maar echt lang zal dat niet meer duren.

Het enige wat KITT niet had, was een elektrische motor. Onder de kap zat een soort raketmotor. Dat “foutje” in de toekomstvisie van de scenarioschrijvers zullen we maar aan de Amerikaanse hang naar snelle wagens wijten. Op dit moment rijden er al twee miljoen elektrische auto's rond op onze planeet. Alle automerken en Apple en Uber zijn bezig met de ontwikkeling van elektrisch aangedreven, zelfrijdende auto's.

Elk autotripje met de KITT zonder chauffeur die ons komt ophalen, bestellen we binnenkort via onze iWatch of Alexa-bril voor een prijs van een Latte Frappucino. De discussies die we nu voeren over het mobiliteitsbudget en over bedrijfswagens zijn straks dus hopeloos achterhaald.

Tegen 2020 kan dit nieuwe mobiliteitsmodel helemaal doorbreken. Of nog sneller. Want iedereen zal overstag gaan voor deze oplossing die veel milieuvriendelijker en goedkoper is dan de dieselverslindende bedrijfswagens. Ik kan eigenlijk niet wachten, tot ik ook “Pick me up KITT” kan zeggen.

Clo Willaerts