Conflict bij Lidl duurt voort: alle distributiecentra geblokkeerd

30 april 2018
Er lijkt nog niet meteen een einde in zicht voor het sociaal conflict bij supermarktketen Lidl. Sinds gisterenavond worden alle distributiecentra in Vlaanderen en Wallonië geblokkeerd door de vakbond. Hoeveel winkels er straks gesloten zullen blijven, is voorlopig nog onduidelijk.

Het sociaal conflict bij Lidl gaat al zijn zesde dag in. Zo'n honderd winkels bleven de afgelopen dagen dicht en ook enkele distributiecentra werden geblokkeerd door de vakbonden, die vooral de hoge werkdruk willen aankaarten.

Afgelopen vrijdag bereikte de directie een akkoord met de christelijke en liberale vakbond, maar de socialistische bond houdt de boot af. "De directie belooft één werknemer extra per filiaal voor de komende zes maanden, maar wat gebeurt er daarna? Daarover krijgen we geen garanties", zegt Steven Bosman in "De ochtend" op Radio 1.

Blokkades

En dus duurt de staking voort. Naast de distributiecentra in Marche-en-Famenne, Courcelles en Genk, worden sinds gisteren ook de centra in Wevelgem en Sint-Niklaas geblokkeerd. "Vrachtwagens mogen binnen rijden, maar ze mogen enkel buiten rijden als het duidelijk is dat ze geen goederen bij zich hebben", zegt Bosman. "Of dat nu mag of niet: wij luisteren naar onze leden op de werkvloer, dat is het belangrijkste."

Hoeveel winkels vandaag de deuren gesloten zullen houden, is voorlopig nog niet duidelijk. Al wordt er wel verwacht dat dat aantal ongeveer hetzelfde zal zijn als de voorbije dagen. De winkels die wél opengaan, zullen hoe dan ook niet worden bevoorraad door de klassieke distributiecentra. Al zou het wel kunnen dat de directie op een andere manier de bevoorrading (deels) heeft kunnen regelen.

De supermarktketen zelf betreurt de actie. Volgens Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt was afgesproken dat de vakbonden de tijd zouden krijgen om hun achterban te raadplegen en daarna naar de directie zouden terugkoppelen, voor er een datum voor verder overleg zou worden vastgelegd.

Waarom gaat enkel de socialistische vakbond niet akkoord?

Hoe lang het conflict nog zal blijven duren, is moeilijk te zeggen. "Wellicht willen de bonden de reactie van hun leden op het voorstel van de directie afwachten", zegt VRT NWS-journalist Chris De Nijs. "Het valt op dat enkel de socialistische vakbond niet akkoord gaat met het voorstel. Zij willen een definitieve garantie en geen voor zes maanden. Dat is een hard standpunt."

Dat het morgen 1 mei - de Dag van de Arbeid - is, speelt daarin misschien een rol, analyseert De Nijs. "Voor een socialistische vakbond is het moeilijk om vlak voor 1 mei een compromis te sluiten over werkdruk, wat voor hen toch een belangrijk thema is. Zeker aan Waalse kant is de bereidheid om dat te doen klein."

Bron: vrtnws.be

Radio 1 Select