“Conflicten met elkaar verzoenen, dát is pas een uitdaging”

13 januari 2019
Hugo Glendinning
Danseres en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vindt het nobel om op straat te komen, vertelde ze in 'Touché'. Maar de oververhitting van de debatten van onze tijd baart haar ook zorgen.

De Keersmaeker komt uit een familie van landbouwers, en is erg begaan met ecologie. “Brossen voor bossen is top”, lacht ze, verwijzend naar de jongeren die spijbelen voor het klimaat. “Ze hebben groot gelijk. Ze gaan naar school om wetenschap te studeren, maar politici nemen de wetenschap niet au sérieux. Het is vijf ná twaalf. De biodiversiteit verdwijnt, er moeten drastische maatregelen genomen worden.”

Maar jongeren komen vandaag niet alleen op straat voor het klimaat. De Keersmaeker woont in Vlaams-Brabant, de provincie waar Dries Van Langenhove de lijst voor Vlaams Belang zal trekken. “Die jongeman claimt zijn identiteit, naar mijn gevoel gedreven uit angst en frustratie, op een agressieve, wansmakelijke manier. Dat staat in groot contrast met de soevereine en geïnspireerde manier waarop jonge vrouwen zoals Anuna De Wever de klimaatbetoging leiden.”

Bij ons thuis was er altijd nood aan rechtvaardigheid

De Keersmaeker loopt ook hoog op met Mohamed Ridouani, de burgemeester van Leuven. “Eindelijk is er nog eens iemand die niet op een verzuurde manier zijn eigen grote gelijk wil halen. Iemand die de grote uitdagingen van onze tijd niet alleen ziet, maar met veel empathie naar oplossingen wil zoeken.”

Versplintering

De tegengestelde visies in het publieke debat verharden, en dat houdt ook De Keersmaeker bezig. “Polarisatie naar de buitenkanten brengt enkel versplintering met zich mee”, vertelt ze. “Daar betaal je altijd een prijs voor. Het is een veel grotere uitdaging om conflicterende visies met elkaar te verzoenen.”

“Vrouwen kunnen daarin een leidende rol spelen. Ze hebben capaciteiten die minder te maken hebben met territoriumafbakening, met snelle macht. Vrouwen hebben een horizontalere, meer voedende rol. Dat zijn ook basiseigenschappen van moeder aarde.”

Lees ook: