"Congolese jongeren zeggen: we lossen het zelf op!"

29 augustus 2016
Conflict Oost-congo
Meer dan 700 burgerslachtoffers vielen er de afgelopen twee jaar in Oost-Congo. In werkelijkheid zou het wel eens dubbel zoveel kunnen zijn. Ivan Godfroid woont al jarenlang in de geteisterde streek Beni-Butembo.

Zonder reden

Het scenario is steeds hetzelfde: een aantal mannen, vrouwen en zelfs kinderen gaan de slachtoffers met machettes of de blote hand te lijf. Volgens Godfroid zijn de motieven volledig onbekend: 

Mensen zijn bang, omdat je niet kan voorspellen waar of wanneer het zal gebeuren.

Ook de daders zijn onbekend. Een mogelijk hypothese is dat het om een wraakactie gaat van de Oegandese rebellengroepering ADF. Twee jaar geleden ontruimde het Congolese leger één van hun kampen, waarna de leider van de groepering werd aangehouden. Maar zekerheid is er daar niet over.

En de VN?

De Verenigde Naties zijn aanwezig in de regio, maar die doen weinig. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de blauwhelmen geen enkele voeling hebben met het conflict of de omgeving.

"Er worden enkele duizenden Nepalezen of Indiërs naar daar gestuurd, die niet kunnen communiceren met de plaatselijke bevolking en die klaarblijkelijk niets doen."

En dan durft de bevolking wel eens het heft in eigen handen nemen.

"Vooral de jongeren zeggen dan: als de VN het niet doet, dan doen we het zelf."

De regering repliceerde hier op met het instellen van een avondklok. Dat werd dan weer massaal door de jongeren naast zich neergelegd, wat leidde tot rellen en repressie door het leger.

 

Beluister het hele interview: 

 

Radio 1 Select