Conner Rousseau over btw-verlaging energie: "Wij willen een structurele verandering en wel snel"

28 januari 2022
Vooruit-partijvoorzitter Conner Rousseau begrijpt niet dat het zo lang duurt voordat de federale regering een akkoord heeft bereikt om iets te doen aan de hoge energiefacturen. "Bepaalde partijen aan de regeringstafel weten nog altijd niet goed wat ze willen en andere komen met cijfers die niet kloppen", aldus Rousseau in 'De Ochtend'. Hij hoort wel dat er steeds meer steun is voor het voorstel binnen de regering.

Straks buigt de federale kern zich opnieuw over de energiefactuur. Maar of het vandaag wel tot een akkoord komt, is nog maar de vraag. Want al weken liggen verschillende voorstellen op tafel, maar blijft het twistpunt de verlaging van de btw van 21 naar 6 procent. CD&V en Vooruit pleiten al langer voor zo'n verlaging.

Voor de voorzitter van Vooruit, Conner Rousseau, gaat het allemaal te traag. "Hoe lang kan het duren, verdomme", vraagt hij zich in 'De Ochtend' 1 af. Hij geeft er zelf ook meteen een verklaring voor: "omdat er bepaalde partijen aan de regeringstafel zitten die nog altijd niet goed weten wat ze willen en anderen met cijfers komen die niet kloppen".

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) zei gisteren in "Villa Politica" ook al dat er onmiddellijk iets moet gebeuren. Haar partij blijft het voorstel van de btw-verlaging steunen. Maar in "Terzake" voegde De Sutter daar nog aan toe dat het hoe dan ook nog even tijd zal vragen. "1 februari is niet realistisch. Voor geen enkel van de voorstellen die op tafel liggen." 1 maart lijkt voor de vicepremier dan weer realistischer. "Je moet met de leveranciers kunnen onderhandelen. Dat gaat gewoon niet op een week of twee."

De liberalen van Open VLD zijn niet te vinden voor een btw-verlaging omdat ze vrezen voor gevolgen voor de begroting. Ze willen liever een premie voor iedereen van 100 euro. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei gisteren in de Kamer dat het een enorm moeilijke rekenoefening is, en dat er wat trager te werk wordt gegaan, maar wel uiterst zorgvuldig. "Je kan weken palaveren over iets en dan zeggen dat het te veel tijd inneemt. Die btw-verlaging kan vrij snel ingaan en kon op 1 februari al ingaan", aldus Rousseau.

"Ik blijf hopen dat de regering beseft dat Vivaldi pas een sterke indruk maakt als ze ook met een sterk verhaal rond energie komt", gaat Rousseau verder. "Ik denk dat iedereen daar beter van wordt. Zowel mensen met lage inkomens als de tweeverdiener die zijn energiefactuur ook ziet stijgen." Rousseau hoort naar eigen zeggen wel dat er steeds meer steun in de regering komt voor het voorstel. "De overheid wordt momenteel rijker door de hogere energieprijzen. Geef die meerinkomsten toch meteen terug aan de mensen, met een btw-verlaging."

Het enige waar voorlopig wel al een akkoord over is, is het sociaal tarief. Dat zal verlengd worden tot eind juni.

Beluister het gesprek met voorzitter Conner Rousseau in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: