Conner Rousseau wil SP.A-voorzitter worden: "Elektroshock nodig na 15 jaar verliezen"

19 september 2019
© Radio 1
De piepjonge (26) en onbekende Sint-Niklazenaar wil zijn partij van onderuit vernieuwen. "Het is nu of nooit, als we het niet samen doen, dan zal het gedaan zijn."

Een groot gepremediteerd plan om voorzitter te worden, zo zegt Conner Rousseau. Nadat hij lijsttrekker was in Oost-Vlaanderen, en vervolgens tot Vlaams fractieleider gebombardeerd, mikt hij nog een stap hoger. "Maar hoe gaat dat? De mensen zeggen dat eens al lachend, en dan trekken er een paar aan je mouw. Ik heb er weken lang over nagedacht."

En nu doet hij het dus. Met als hoofdmissie: de negatieve trend ombuigen. "Na vijftien jaar verliezen hebben we een elektroshock nodig. Het is nu of nooit, en als we het niet samen doen, dan zal het gedaan zijn. De partij heeft nood aan iemand die begrijpt dat het in groep zal moeten gebeuren", zo verwijst hij - zonder het te benoemen - naar alle ruzies en ruzietjes die er met de huidige partijtop zijn geweest, met onder meer Vilvoords burgemeester Hans Bonte en de Leuvense boegbeelden Louis en Bruno Tobback.

"Warm voor onze boodschappen, maar de partij laat kiezer koud"

Volgens Rousseau is er niets mis met de ideeën van de partij. "Heel wat mensen worden warm van onze voorstellen, maar de partij laat hen koud. We moeten weer mensen kunnen verleiden, ervoor zorgen dat ze naar ons luisteren en uiteindelijk ook voor ons stemmen."

Rousseau vertelt een verhaal over stijl en organisatie. Zo moeten de leden kunnen mee beslissen over beslissingen van de partijtop, moet er duidelijker gecommuniceerd worden of moet er dus eendrachtiger opgetreden worden.

Maar inhoudelijk? Op dat vlak, meent Rousseau, zit het wel oké met de SP.A. De partij moet gewoon niet als een bange eend reageren. Zeker als het over migratie of integratie gaat, een verhaal waarin Rousseau voor rechten én plichten pleit, of bijvoorbeeld de opvang van asielzoekers in hun eigen regio. "We zijn te lang met ons zelf bezig geweest", zegt hij. "Het is nu tijd dat de focus weer op onze boodschap komt.

Bekijk het gesprek met Conner Rousseau:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: