"12 oktober 1492: een verjaardag voor de een, de start van een genocide voor een ander"

19 juli 2019
Pedro Lira
Columbus landde op 12 oktober 1492 op de Zuid-Amerikaanse kusten. Een dag die tot op vandaag voor veel controversie zorgt in Zuid-Amerika. Luister en bekijk het interview met Prof. Rita De Maeseneer over de conquistadores.

Na de ontdekking van de Amerika's begon Spanje al vrij snel met veroveringstochten naar de Nieuwe Wereld. De 'primitieven' moesten ook zo snel mogelijk kennis maken met God.

Een deel van de Spaanse verarmde adel (zgn. hidalgo's) zag het wel zitten om af te reizen naar Latijns-Amerika om er fortuin te maken. Er waren ook de reisverhalen die tot de verbeelding spraken: steden vol goud, mythische Amazones en Cyclopen, een Aards Paradijs met volgzame naakte mensen...

Maar de conquistador (Spaans voor 'veroveraar') was een vooral een soldaat en avonturier. Zonder scrupules trokken ze moordend en plunderend van dorp naar dorp. Nog dramatischer voor de bevolking waren de ziektes die de veroveraars meebrachten en de inheemse bevolking decimeerden. Men schat dat slechts 1 op 10 Indianen de komst van de Spanjaarden overleefden.

Rita De Maeseneer, hoogleraar Spaans-Amerikaanse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen weet het antwoord op de vragen van Sven Speybrouck.

Lees ook