Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Contactgegevens die je op café achterlaat, blijven tot zaterdag ongebruikt en OCMW's controleren thuisisolatie

do 30 jul. - 5:56

Pas vanaf zaterdag mogen contactopspoorders vragen waar een besmette persoon zoal geweest is. Als dat op café of restaurant was, mogen ze ook de gegevens van de andere klanten opvragen die de horeca al sinds vorig weekend bijhoudt. Er waren eerst privacybezwaren, maar die zijn van de baan, zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing.
Lege barkrukken in cafe

Wie op café of restaurant gaat moet een aantal gegevens achterlaten. Die informatie dient om mensen op te sporen die mogelijk in contact zijn gekomen met een besmette persoon. De beslissing werd genomen op de Veiligheidsraad van vorige week donderdag. Sinds afgelopen zaterdag verzamelen obers alle gegevens, maar er is tot nu toe nog niets mee gebeurd. 

Privacybezwaren

Dat heeft te maken met bezwaren van de Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie. Die had er bedenkingen bij dat contactopspoorders de handel en wandel van een besmet persoon zouden kunnen nagaan en informatie uit de horeca opvragen.

Die bezwaren zijn opzij geschoven door de ministers, zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité voor Testing & Tracing. "Vandaag zijn de vragenlijsten aangepast, waarmee de mensen in de call-centers aan de slag gaan. Die gebruiken ze wanneer ze mensen contacteren die besmet zijn. Ze zullen dan effectief kunnen vragen: waar bent u geweest? Als blijkt dat er een horecabezoek was, dan kunnen we wel degelijk de vragenlijsten ophalen bij de cafés, restaurants en hotels. Om zo mogelijke clusters van besmette personen op te sporen."

Er zijn nog wat IT-aanpassingen nodig, maar vanaf zaterdag moet het systeem werken, maakt Karine Moykens zich sterk.

"Telefoontje kan veel doen"

De Vlaamse OCMW's zouden kunnen controleren of mensen die besmet zijn met het coronavirus, ook effectief in quarantaine gaan bij hen thuis. Dat idee lanceert Karine Moykens in de krant De Standaard. “De maatschappelijk werkers van de OCMW’s hebben een beroepsgeheim, en dat is belangrijk om met die gegevens om te gaan. Ze zijn ook getraind om na te gaan of het wel ‘ok’ is met die mensen”, klinkt het.

Wie positief test op het coronavirus, wie samenwoont met zo’n besmette persoon, of wie terugkeert uit vakantie in een zone die is aangeduid als “rood”, die moet verplicht thuis in isolatie gaan. Maar controleer dat maar eens.  Om dat probleem aan te pakken, zouden de OCMW’s kunnen worden ingeschakeld.  “We moeten zoeken naar manieren waarop het lokale niveau ons kan helpen”, zegt Moykens. “Iedereen had verwacht dat de tweede golf eraan zou komen eind augustus of begin september. Niemand had dit verwacht. Zijn we er helemaal klaar voor? Nee, maar wie wel?”, klinkt het.

Foto met de smartphone

“Meer en meer mensen gaan de boodschap krijgen dat ze in thuisisolatie moeten gaan”, zegt Moykens. “OCMW’s zijn dan het best geplaatste niveau om dicht bij de mensen te kijken of die thuisisolatie wordt gerespecteerd, maar ook of die mensen ‘ok’ zijn.”

Niet voor iedereen is thuisisolatie evident, denk maar aan kansarmen of mensen die het psychisch moeilijker hebben. De maatschappelijk assistenten zijn getraind om daarin een rol te spelen. We kunnen de gegevens van besmette mensen ook niet zomaar aan iedereen doorgeven. Die maatschappelijk werkers hebben beroepsgeheim

Hoe dat dan precies moet verlopen? “Er zijn verschillende mogelijkheden: men zou telefonisch contact kunnen houden om te checken of men wel thuis is, en om te kijken of ze geen hulp nodig hebben. Als men echt twijfel heeft, kan men vragen om een foto door te sturen met de smartphone", stelt Moykens voor. Ook Antwerps gouverneur Cathy Berx denkt in die richtting. "En de veldagenten van onze callcenters kunnen altijd een seintje krijgen om ook effectief langs te gaan", vult Moykens aan.

“Softe aanpak”

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) reageert positief. “We wisten dat dit eraan zat te komen”, zegt bestuurder Wim Dries, die ook burgemeester is van Genk voor CD&V. “Maar we hebben er wel nog wat vragen over."

“Ik begrijp dat men vooral naar ons kijkt voor de softe aanpak: mensen die in quarantaine zijn erop wijzen dat ze er moeten blijven”, klinkt het. “Maar gaat er dan ook een wat hardere controle zijn? Ook de bevolking vraagt dat die quarantaine nauw wordt bekeken.”

Voor die taak verwijst ook Dries naar de Vlaamse “veldagenten” die ter plaatse kunnen gaan. “Wij zouden dan vooral de opvolging telefonisch doen.” zegt hij. “Heel veel lokale besturen willen betrokken zijn bij de contactopsporing, daar is al heel wat rond te doen geweest. We moeten ook kijken hoe we dit hier kunnen ondersteunen.”

Luister naar Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing:

Beluister ook het gesprek met Wim Dries, waarin hij ook inging op de coronacijfers in Genk:

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet