Cordon sanitaire gebroken in Grimbergen? “Heel andere situatie dan in Ninove”

16 oktober 2018
Bart Laeremans (foto © Belga)
In Grimbergen gaat de partij 'Vernieuwing' van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans besturen met Open VLD en N-VA. Laeremans is drie jaar geleden uit Vlaams Belang gestapt. Maar één van de verkozen gemeenteraadsleden van Vernieuwing is wel nog medewerker van de extreemrechtse partij. Is het cordon sanitaire nu doorbroken in Grimbergen?

'Vernieuwing', de partij van Bart Laeremans, is afgelopen zondag als grote winnaar uit de stembus gekomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Grimbergen. De lokale partij van de ex-Vlaams Belanger kreeg 21,9 procent van de stemmen en is daarmee de grootste partij van de Vlaams-Brabantse gemeente. De partij krijgt nu 8 zetels in de gemeenteraad en heeft een princiepsakkoord gesloten om te besturen met Open VLD en N-VA.

Maar wordt hiermee niet het cordon sanitaire, de afspraak om niet te besturen met Vlaams Belang, niet doorbroken? Volgens CD&V en Groen alvast wel. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten laat het nog onderzoeken.“We zijn dat aan het bekijken, maar als dat Vlaams Belangers zijn, nemen wij er afstand van en hebben wij daar ook statutaire maatregelen voor”, zei Rutten gisteravond ferm in het kopstukkendebat van VRT NWS.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is er niets aan de hand en kan zijn partij met Vernieuwing besturen. “Wij hebben een screening gedaan en voor ons is de situatie in Grimbergen ok en ik ga daar niet op ingrijpen.” Volgens De Wever is er in Grimbergen een “een totaal andere situatie” dan in Ninove, waar Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer als grootste partij aan zet is.

“Volledig autonoom”

Laeremans zelf spreekt ook van een “heel andere situatie dan in Ninove”. Wat is er dan zo anders? In 'De Ochtend' legde Laeremans uit dat zijn lokale partij volledig los staat van Vlaams Belang. “In september vorig jaar hebben we duidelijk gezegd dat wij volledig autonoom naar de verkiezingen zouden gaan, zonder financiële steun van welke partij dan ook.” Laeremans moet toegeven dat dat in 2012 nog anders was, “maar in 2017 hebben wij bekendgemaakt dat wij volledig op eigen kracht naar de kiezer zouden trekken”.

Laeremans trok drie jaar geleden de deur van Vlaams Belang achter zich toe, na 14 jaar parlementslid geweest te zijn voor de partij. Maar een van de gemeenteraadsleden van Vernieuwing is nog wel parlementair medewerker van de partij. Ziet Laeremans daar geen graten in?

Laeremans verzekert dat de man geen schepen zal worden in Grimbergen en dat hij ook de achter de autonomieprincipes van Vernieuwing staat. “Hij zit daar niet als man van de partij. We konden niet eisen dat hij zijn job zou opgeven. Dat zou onrechtvaardig zijn. Wij hebben aan al onze kandidaten gevraagd een beginselverklaring te ondertekenen waarin zij zich scharen achter het onafhankelijke karakter van Vernieuwing.” En daar heeft Laeremans vertrouwen in.

Beluister het interview met Bart Laeremans:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: