Corinne (81), transgender

23 november 2017
In 1936 wordt Cornelis Van Tongerloo geboren in het Antwerpse Schipperskwartier. Hij groeit op in een groot en warm nest, maar al snel voelt Cornelis dat er iets niet klopt. Cornelis wordt ouder en probeert zijn eigen weg te zoeken, in een periode waarin dat allesbehalve gemakkelijk is. Luister naar een nieuwe aflevering van Iemand: Corinne (81), België's eerste transgender die een geslachtsoperatie onderging.

Luister naar haar verhaal:

Cornelis Van Tongerloo groeit op in een groot en warm nest, met twee broers en vier zussen, een Vlaamse vader en een Franse moeder. Maar al snel voelt Cornelis dat er iets niet klopt. Het liefst bladert hij in modemagazine ’s, tekent hij jurken voor zijn vriendinnen en zussen en droomt hij stiekem van een toekomst als ballerina. Cornelis wordt ouder en probeert zijn eigen weg te zoeken, in een periode waarin dat allesbehalve gemakkelijk is.

Cornelis is zeventien wanneer hij besluit toch te beginnen met dansen, tegen de wensen van zijn omgeving, en vooral zijn vader, in. Deze beslissing brengt hem tot in Amsterdam, waar hij wordt aangenomen als travestiet en danser bij cabaret Madame Arthur. In de Nederlandse stad wordt hij verliefd op een man en gaat samenwonen.

Zijn acts bij Madame Arthur blijken een groot succes. Cornelis is er gelukkig. Tot hij wordt opgepakt door de Nederlandse zedenpolitie en onder politiebegeleiding het land wordt uitgezet. Homofilie is namelijk strafbaar.

Terugkeren naar België wil hij niet dus trekt hij naar Berlijn, waar hij zijn carrière als travestiedanser verder uitbouwt en start met hormonen. In de Duitse stad voelt hij zich eindelijk vrij. Hij leert er gelijkgezinden kennen, gooit al zijn mannenkleren weg, en begint stap voor stap aan zijn leven als vrouw.

Maar hij droomt van meer. Hij zet al zijn geld opzij en werkt elke dag, zeven op zeven, in het cabaret. Na twee jaar heeft hij eindelijk genoeg gespaard voor de, op dat moment nog illegale en clandestiene, geslachtsoperatie in Casablanca.

Cornelis van Tongerloo stapt in 1971 op het vliegtuig naar Marokko om voor eeuwig terug te keren als: Corinne Van Tongerloo.

Lees ook:

Radio 1 Select