Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Corona-app gelanceerd voor eerste 10.000 mensen, maar meteen probleem: downloaden lukt niet bij sommige gebruikers

vr 18 sep. - 5:20

Vandaag is de corona-app Coronalert gelanceerd, maar er duiken al meteen problemen op: verschillende gebruikers van Android, het besturingssysteem van Google, kunnen de app nog niet downloaden. De app, die met de draadloze bluetooth-technologie op de smartphone werkt, moet de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk helpen indijken. Coronalert wordt eerst uitgerold bij 10.000 gebruikers. Vanaf 28 september zal iedereen dan Coronalert kunnen downloaden.
Coronalert

Het heeft even geduurd, maar na heel wat testen is het vandaag zover. De Belgische corona-app wordt gelanceerd. Voor alle duidlijkheid: de kans dat je de app vandaag op jouw smartphone kan downloaden is klein, want 10.000 uitgekozen landgenoten zullen de app als eersten mogen gebruiken. Verschillende gebruikers van Android, het besturingssysteem van Google, kunnen de corona-app, Coronalert, vandaag nog niet downloaden. Dat heeft onze redactie zelf ondervonden toen we de app probeerden te installeren. Het Interfederaal Comité voor Testing & Tracing  (IFC) bevestigt dat er problemen zijn met Android. Volgens IFC zou het probleem bij Google liggen en moet men nog wat geduld hebben. Gebruikers van een iPhone kunnen de app zonder problemen downloaden.

Personeel van grote bedrijven

De eersten die de app vanaf vandaag kunnen downloaden zijn personeelsleden van grote bedrijven zoals Colruyt, KU Leuven, Ernst & Young, ziekenhuizen of de ambtenarij. Daarnaast zullen de medewerkers van de Vlaamse, Waalse en Duitstalige overheden toegang krijgen tot de app.

Waarom krijgt niet iedereen meteen toegang tot de app? "Het is gebruikelijk dat een app eerst bij een beperkt deel van de bevolking getest wordt", zegt professor Bart Preneel (KU Leuven). Hij heeft samen met zijn team gewerkt aan de ontwikkeling van de app. "We willen vrij zeker zijn dat de app goed werkt op zoveel mogelijk smartphones. We hebben de app intern getest, maar dat is niet hetzelfde als een groep van 10.000 gebruikers."

De privacy van de gebruiker beschermd

Hoe werkt de app? "De app stuurt anonieme bluetooth-signalen (bluetooth is een technologie op de smartphone om een draadloze verbinding te maken, red.) naar de smartphones in zijn omgeving", legt Preneel uit. "Stel je komt uit een rode zone met een hoog risico op besmetting, dan zal dat gelinkt worden aan de app. Je wordt gevraagd of je die gegevens in een centrale databank wil steken (die gelinkt is aan de gegevens van Sciensano)."

 

Deze app biedt een maximale privacy. Mensen die niet besmet zijn, zullen nooit persoonlijke gegevens opladen in de centrale databank

Eenmaal dat gebeurt, zullen de smartphones in jouw omgeving "weten" dat je mogelijks besmet bent met het coronavirus. Als je te dicht in de buurt (minder dan 1.5 meter afstand) of te lang (langer dan 15 minuten) in contact bent geweest met een ander persoon zal hij of zij een melding krijgen dat die in contact geweest is met iemand met een hoog risico op besmetting.

Die zal dan een melding krijgen op zijn smartphone dat hij contact moet opnemen met het contactcenter.

Met Coronalert wil ons land verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk indijken. Verschillende landen, waaronder Duitsland, Ierland en Ijsland gebruiken al een tijdje de app. De Duitse corona-app heeft in juli al verschillende besmettingen aan het licht gebracht.

Preneel benadrukt dat de app voldoet aan alle privacyvoorwaarden. "De app is het resultaat van het onderzoekswerk van een van dertigtal academici. Deze app biedt een maximale privacy. Mensen die niet besmet zijn, zullen nooit persoonlijke gegevens opladen in de centrale databank", zegt Preneel. Mensen die wel besmet zijn, zullen heel beperkte informatie prijsgeven.

Bron: vrtnws.be & 'De Ochtend'

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet