Corona domineerde het nieuws in 2020

9 april 2021
© ThisisEngineering RAEng (Unsplash)
“Gedurende de periode januari-oktober 2020 was gemiddeld 60 procent van de avondjournaals gewijd aan corona, zowel op VTM als bij Eén.” Dat zegt Stefaan Walgrave, professor politieke communicatie aan de Universiteit van Antwerpen bij ‘De Wereld Vandaag’.

Wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen hebben onderzocht hoe sterk het nieuws van 2020 afweek van een ander nieuwsjaar. 'Het Journaal’ op Eén en ‘Het Nieuws’ op VTM worden al enkele jaren geanalyseerd en gecodeerd op basis van hun onderwerpen door de universiteit. Nu maakten zij een analyse van de berichtgeving over corona.

“Op die piekmomenten is het natuurlijk normaal dat de media daar heel veel over berichten. Dat zie je ook aan de kijkcijfers. Als de ziekenhuisopnames stijgen, stijgen de kijkcijfers. Er is wel degelijk een realiteit. Maar toch, vanuit een democratisch oogpunt is het belangrijk dat er voldoende diversiteit is in het nieuws qua thema’s en sprekers."

De duidingsprogramma’s, gesprekken online en op de radio werden niet geanalyseerd. “Het zou wel eens kunnen dat er bijvoorbeeld in ‘Terzake’ wél extra aandacht was voor de psychologische of pedagogische invalshoek. Maar we hebben gekeken naar het medium met het grootste bereik, en dat blijven de hoofdjournaals met grote voorsprong", besluit Walgrave.

Beluister het hele gesprek met Stefaan Walgrave in ‘De Wereld Vandaag’ via Radio 1 Select.

Tim Pauwels, de nieuwsombudsman van de VRT reageerde later in de uitzending op deze analyse. Dat gesprek kan je beluisteren via Radio 1 Select.

Lees ook: