Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Coronacijfers blijven goede kant opgaan, ook wereldwijd, maar WHO waarschuwt: "Brand niet geblust"

di 16 feb. - 6:04

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is voor de 12e dag op rij gedaald. Volgens de jongste weekcijfers krijgen elke dag gemiddeld 1.809 mensen te horen dat ze besmet zijn, dat is 20% minder dan de week ervoor. Maar er is ook 14% minder getest. Ook de ziekenhuisopnames blijven lichtjes dalen.
Wereldbol

Het gaat trouwens in de hele wereld de goede kant uit met het aantal coronabesmettingen, dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De cijfers dalen al wekenlang. In de eerste week van januari waren er 5 miljoen nieuwe besmettingen vastgesteld, vijf weken later is dat met bijna de helft gezakt, tot 2,6 miljoen.

"De daling toont aan dat maatregelen wel degelijk werken, zelfs met de nieuwe varianten die in omloop zijn", zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij waarschuwt wel dat veel zal afhangen hoe we nu reageren. "De brand is niet geblust, maar de omvang ervan is verkleind. Als we stoppen met het te bekampen op elk front, komt het fors terug."

De coronacijfers blijven licht dalen, maar volgens viroloog Steven Van Gucht is de tijd nog niet rijp voor verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen. Vandaag worden er gemiddeld 119 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis. Als dat cijfer onder de drempel van 75 zit, kan er versoepeld worden.

"Het is moeilijk om te voorspellen dat de cijfers zullen blijven dalen. Ik heb me daar in het verleden al een paar keer aan gewaagd en dat is niet altijd uitgekomen. Voorlopig zitten we op een goed traject, maar de cijfers gaan heel traag naar beneden. Als je kijkt naar de ziekenhuisopnames, dan kan je misschien in maart de drempel van 75 opnames per dag kunnen halen. Als je daar drie weken onder blijft, dan kan je versoepelen", zegt Van Gucht in "Het Journaal".

Van Gucht wijst er op dat die drempel moet worden gerespecteerd. "We hebben een plan en we moeten dat volgen. Dat is het beste wat we nu kunnen doen. Het kan wat langer duren, maar het kan misschien ook sneller gaan. Dat weten we niet. Het is een heel moeilijk te voorspellen traject. We zitten nog steeds op een plateau."

"Als je te snel versoepelt, dan kan je de trend misschien te vroeg keren en kom je toch nog in de problemen. Als je versoepelt, moet je dat kunnen doen voor de komende honderd jaar en niet voor de komende maand. Beter iets langer wachten dan te snel willen zijn en de cijfers naar boven zien gaan", besluit Van Gucht.

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet