Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Coronacijfers stijgen minder snel: "We hopen voorzichtig dat het de goeie richting uitgaat"

ma 28 sep. - 7:50

Biostatisticus Geert Molenberghs (Universiteit Hasselt) ziet voorzichtig hoopgevende signalen in de dagelijkse coronacijfers. "Al zou het ook kunnen dat we stilaan de limieten bereikt hebben, waardoor we de stijging niet meer kunnen volgen."
Geert Molenberghs

Voor alle duidelijkheid: de dagelijkse coronacijfers blijven ook vandaag nog stijgen. In de meest recente telperiode werden er elke dag gemiddeld 1551 nieuwe besmettingen ontdekt, een stijging met 17 procent tegenover de week ervoor. Maar de voorbije dagen en weken zagen we veel grotere stijgingen, van 60 procent of zelfs meer.

"We zien duidelijk een afname in de snelheid van de stijging", legt Geert Molenberghs uit. "Een groot deel van de bevolking is voorzichtiger geworden, en beseft dat de cijfers naar beneden moeten. Dus hopelijk evolueren we stilaan van een stijging naar een stagnering en daarna naar een daling. Die voorzichtige hoop hebben we."

Molenberghs waarschuwt wel dat het op dit ogenblik niet mogelijk is om een eenduidige verklaring te geven: "We zien ook wel dat de huisartsen en de testcentra stilaan aan hun limieten komen. Dus er komt onvermijdelijk een punt waarop we de stijging niet meer kunnen volgen. Het zou dus kunnen betekenen dat de stijging groter blijft, maar dat we dat gewoon niet meer zien, omdat de testcapaciteit te klein wordt." Al heeft Molenberghs wel hoop dat dat niet de echte verklaring is: "We zien tegelijk ook dat het aantal ziekenhuisopnames begint te vertragen, wat erop kan wijzen dat de daling reëel is."

En dat zou dus komen omdat mensen voorzichtiger worden. "In deze periode heb je ook een pak minder mensen die terugkeren uit het buitenland. Ook dat kan een rol spelen in die voorzichtige vertraging."

Een mondmasker in de klas: het is niet fijn, maar het werkt wel.

De heropening van de scholen heeft volgens de biostatisticus niet zo een grote rol gespeeld. "Hier en daar heeft een school moeten sluiten, maar al bij al zien we dat het heel goed meevalt. Iedereen in het onderwijs, ook de leerlingen, heeft erg goed meegewerkt. Fijn is het uiteraard niet, met een mondmasker in de klas zitten, maar we zien wel dat het werkt. Dat blijkt ook uit de cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding."

Ook over de universiteiten en hogescholen maakt Molenberghs zich geen extreem grote zorgen: "We zien wel studenten die het minder nauw nemen, en ook in het buitenland zagen we al dat universiteitssteden op een bepaald ogenblik hotspots worden. Maar volgens ons is de overgrote meerderheid van de studenten zich zeer bewust van de risico's en de problemen, en gedraagt die zich zeer veilig."

En hoe zit het met Brussel, waar vanavond strengere maatregelen ingaan? "We hadden eigenlijk gehoopt dat die maatregelen in Brussel al veel vroeger zouden zijn genomen, zoals in Antwerpen. Nu zijn de cijfers echt niet goed. Ook daar zien we een stagnatie, maar wel op een heel hoog niveau. Ook in Luik en Henegouwen zien we trouwens hoge cijfers. Een aantal Waalse provincies doen het echt niet goed op dit ogenblik, en het lijkt me logisch dat er ook daar een verstrenging zou komen."

Beluister het gesprek met Geert Molenberghs in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet