Coronacijfers stijgen tot gemiddeld 100 besmettingen per dag

16 juli 2020
"Zeer zorgwekkend, we mogen niet meer talmen", zegt Erika Vlieghe. Van 6 tot en met 12 juli zijn er per dag gemiddeld 100 bevestigde coronabesmettingen bij gekomen. Dat blijkt uit de nieuwe update van het wetenschappelijk instituut Sciensano. In de Verenigde Staten is er dan weer een recordaantal besmettingen, meer dan 67.000.

Gemiddeld aantal besmettingen in ons land stijgt tot 100 per dag

"En dat baart absoluut zorgen", zegt Erika Vlieghe, infectiologe en voorzitter van de GEES, de expertengroep die de Nationale Veiligheidsraad adviseert over maatregelen en versoepelingen. "We mogen echt niet lang talmen, we hebben op heel korte termijn meer informatie nodig over wat we wel of niet weten en wat we alvast kunnen doen van interventies. We hebben daar niet veel tijd voor en dat is heel belangrijk."

De meeste besmettingen doen zich voor in de provincies Antwerpen, Limburg en Luik. "Je ziet nu ook in randgemeenten rond de stad Antwerpen bijvoorbeeld meer gevallen opduiken, ook in andere plaatsen in Limburg en in Zuid-West-Vlaanderen zie je een permanente aanwezigheid van het virus opduiken. Dat is zeer zorgwekkend."

  • Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag, in de periode van 6 tot en met 12 juli, is gestegen met 12 procent tegenover de periode van 5 tot en met 11 juli. Het is alweer een stijging.
  • Per dag waren er gemiddeld 100 besmettingen. Dat betekent dat er in de periode van 6 tot en met 12 juli gemiddeld 100 besmettingen per dag bevestigd werden. Gisteren bedroeg dat het gemiddelde. Het is al de achtste dag op rij dat het gemiddelde aantal besmettingen per dag over een periode van 7 dagen stijgt.
  • België heeft in totaal nu 63.039 bevestigde besmettingen.
  • Van 6 tot en 12 juli waren er gemiddeld 10 ziekenhuisopnames per dag, een lichte daling.
  • Van 6 tot en met 12 juli waren er gemiddeld 2 overlijdens per dag, een lichte daling in vergelijking met de periode van 5 tot en met 11 juli.

Nieuw record van meer dan 67.000 coronabesmettingen in VS

Er is opnieuw een recordaantal coronabesmettingen bevestigd in de Verenigde Staten. Volgens Johns Hopkins University kwamen er op 24 uur tijd meer dan 67.600 nieuwe gevallen bij.

De Verenigde Staten beleven sinds eind juni een erg sterke heropleving van het virus, vooral dan in de zuidelijke en westelijke staten van het land. De voorbije tien dagen lag het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen tussen de 55.000 en de 65.000. Dat is ongeveer dubbel zoveel als in de maand april, toen het land grotendeels in lockdown was.

Sinds het begin van de epidemie werden in de Verenigde Staten al 3.497.847 besmettingen en 137.407 overlijdens geregistreerd.

Luister naar Geert Molenberghs, biostatisticus aan de KU Leuven en de U Hasselt:

Luister naar Erika Vlieghe, virologe en voorzitter van de GEES:

Bron: vrtnws.be en De ochtend