Coronacommissaris Pedro Facon: “Geen geheim dat wij limieten hadden willen zien op totaalaantallen grote events”

12 mei 2021
© Virginie Lefour (Belga)
Pedro Facon, coronacommissaris, benadrukte in 'De Ochtend' dat de festivalorganisatoren een heel grote verantwoordelijkheid dragen om alles veilig te laten verlopen.

Na het overlegcomité van gisteren gelooft de organisatie van Pukkelpop, dat eind augustus gepland staat, dat het festival in relatief normale omstandigheden zal kunnen plaatsvinden. Dat wil zeggen: zonder mondmasker en zonder anderhalve meter afstand. Het festival mikt ook op de normale capaciteit, en zou 66.000 feestvierders willen ontvangen, als de coronacijfers dat toelaten.

Vooral dat aantal van 66.000 roept bij sommige mensen vragen op. Pedro Facon, coronacommissaris, benadrukte in 'De Ochtend' dat de festivalorganisatoren een heel grote verantwoordelijkheid dragen om alles veilig te laten verlopen. Een bezoekersaantal van 66.000 lijkt ook hem veel. “Het is geen geheim dat wij (het coronacommissariaat, red.) limieten zouden hebben willen zien op het vlak van totaalaantallen. Daar tegenover staat het gebruik van de coronapas (bewijs van vaccinatie of een negatief testresultaat) in de uren of dagen voor deelname aan festival. Daar zal zeer strikt moeten worden op toegezien. Er is gisteren ook gesproken over een “contract”, niet in de juridische zin, maar een wederzijdse verantwoordelijkheid. Ik reken op de organisatoren om te beseffen dat er een aantal risico’s zijn. We mogen niet denken dat het allemaal vrijheid, blijheid is. Er zal nog heel wat moeten worden gesproken met organisatoren over de precieze modaliteiten. We proberen ervoor te zorgen dat de regels zo coherent mogelijk zijn. Voor de festivals zijn er afspraken gemaakt, het komt erop aan om die modaliteiten uit te werken. Ik reken op de verantwoordelijkheid van de organisatoren om alles te doen wat nodig is om de festivals veilig te organiseren.”

Gisteren gaven premier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan dat onder die bepaalde voorwaarden (alle bezoekers moeten een bewijs van vaccinatie of een negatief testresultaat kunnen voorleggen) Pukkelpop wel op volle capaciteit zou kunnen doorgaan.

Beluister het gesprek met Pedro Facon in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: