"Coronacrisis heeft bewezen dat artsenquota beter moeten worden gepland"

29 juni 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Het systeem van de artsenquota moet worden herbekeken. Dat staat in een open brief in 'De Standaard' die ondertekend is door onder meer de Vlaamse rectoren en CEO's van de universitaire ziekenhuizen. De Leuvense rector Luc Sels reageert in 'De Ochtend'.

De artsenquota zijn de afspraken over hoeveel artsen er elk jaar mogen afstuderen in elke specialisatie. Maar volgens de universiteiten heeft de coronacrisis duidelijk gemaakt dat daar iets aan schort, zegt de Leuvense rector Luc Sels in 'De Ochtend'. "In sommige segmenten, zoals bij de huisartsen en geriaters in woonzorgcentra, maar ook bij specialisten als longartsen, urgentieartsen, infectiologen en psychiaters, zijn we op onze tekorten gestoten, terwijl andere specialisaties wat in overtal waren. De tekorten die we vaststelden, zijn eigenlijk van alle tijden."

Sels benadrukt daarom dat die planning van de quota cruciaal is en dus beter moet. Hij wil daarentegen wel duidelijk stellen dat hij niet vindt dat de quota moeten verdwijnen. Volgens hem zijn die cruciaal om de kosten van de gezondheidszorg en opleidingen onder controle te houden.

"We hebben een doordachte planning nodig en een bewaking van aantallen, maar het moet fijnmaziger: we moeten heel specifiek bekijken in welke specialisaties we groei nodig hebben en in welke wat daling."

Beluister het gesprek met Luc Sels in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: