Coronamaatregelen blijven behouden, viroloog Van Gucht: "Piek omikrongolf half januari verwacht"

6 januari 2022
De coronamaatregelen worden niet versoepeld of verstrengd. De huidige coronamaatregelen blijven dus behouden, wat betekent dat de scholen vanaf maandag opnieuw openen.

"We kiezen voor een pad van voorzichtigheid, van stabiliteit". Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité. De huidige coronamaatregelen blijven dus behouden.

Dat betekent concreet dat de scholen vanaf maandag opnieuw volledig opengaan, het sluitingsuur in de horeca op 23.00 uur blijft en we vier dagen per week moeten blijven telewerken.

Viroloog Steven Van Gucht heeft op de persconferentie na het Overlegcomité de huidige situatie met de omikronvariant geschetst en een aantal modellen voor de toekomst voorgesteld. "De vijfde golf is begonnen", zegt de viroloog. "We hebben maandag en dinsdag recordwaarden bereikt van meer dan 27.000 besmettingen per dag. Dat is ongezien in deze pandemie."

Van Gucht verwacht de piek van de omikronvariant ergens midden januari. "Met tussen 30.000 en 125.000 besmettingen per dag", zegt hij. Er zit met andere woorden een grote foutenmarge op de cijfers. Dat heeft een en ander te maken met ons testbeleid dat is bijgestuurd. Als er minder wordt getest, zullen er ook minder bevestigde gevallen zijn.

Bron: vrtnws.be