Coronapil Pfizer goedgekeurd, viroloog Johan Neyts: "Goed nieuws"

28 januari 2022
© Dirk Waem (Belga)
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA geeft groen licht voor de inzet van Paxlovid, de coronapil van Pfizer. Midden december had het EMA al goedkeuring gegeven voor het gebruik van het medicijn in noodgevallen. Nu krijgt Paxlovid een voorwaardelijke toelating voor de brede markt. De Europese Commissie moet het advies nog officialiseren.

Paxlovid bestaat uit twee verschillende pillen, met elk een ander actief bestanddeel. Het ene zorgt ervoor dat het virus zich minder goed kan vermenigvuldigen, terwijl het andere ervoor zorgt dat het eerste bestanddeel langer in het lichaam blijft.

Het coronamedicijn is bedoeld voor volwassenen die een verhoogd risico lopen op een zwaar ziekteverloop, en nog geen extra zuurstof nodig hebben. De twee pillen moeten enkele dagen na de eerste symptomen worden genomen, en dat gedurende vijf dagen.

Ook werkzaam tegen omikron

Voor zijn beslissing baseert het EMA zich onder meer op een studie waaruit blijkt dat Paxlovid de kans op hospitalisatie en overlijden bij patiënten met minstens één onderliggende aandoening spectaculair vermindert.

De proefpersonen hadden in het grootste deel van de gevallen een besmetting met de deltavariant opgelopen, maar uit labostudies blijkt dat Paxlovid even goed zou werken tegen de omikronvariant.

Eerder kreeg de coronapil van Pfizer al groen licht in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. België bestelde 10.000 behandelingen van het middel, maar moet deze nog ontvangen. Paxlovid zal in eerste instantie in proefprojecten, en mogelijk ook in woonzorgcentra, worden ingezet.

Beluister het gesprek met viroloog Johan Neyts in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook: