Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Coronasteun raakt niet bij mensen in financiële problemen door administratieve last

wo 2 sep. - 5:27

Wie door de coronacrisis zijn rekeningen niet meer kan betalen, kan steun krijgen bij het OCMW. Maar de aanvraag is te omslachtig, zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. "De tijd die maatschappelijk assistenten verliezen met achter de computer verslagen te maken, is tijd waarin de mensen niet ondersteund kunnen worden" zegt Gabriella De Francesco, schepen van Sociale Zaken in de stad Mechelen, in 'De Ochtend'.
Gabriella De Francesco

Tijdens de coronacrisis is het inkomen van heel wat mensen gedaald. Sommigen slagen er niet meer in om de rekeningen van bijvoorbeeld verwarming, elektriciteit of zelfs de huishuur te betalen. De OCMW's kregen van de federale overheid 125 miljoen euro om net die mensen te kunnen helpen.

"Maar de administratieve voorwaarden voor die steun zijn zo zwaar, dat het voor de maatschappelijke werkers bijna ondoenbaar is om dat ook nog erbij te nemen", zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Dat bevestigt ook Gabriella De Francesco, schepen van Sociale Zaken in de stad Mechelen, in 'De Ochtend'. "Wij hebben 910.00 euro gekregen, en daar zijn we heel dankbaar voor. We kunnen daar het verschil mee maken, en mensen mee ondersteunen. Maar het moet natuurlijk wel gemakkelijk en efficiënt blijven."

Ook De Francesco klaagt de administratieve mallemolen aan: "We hebben een beleid waar maatschappelijk assistenten maatschappelijk assistenten moeten zijn: ze moeten met de mensen bezig zijn, ze moeten samen op pad gaan, en op maat werken. De tijd die ze verliezen met achter de computer verslagen te maken, is tijd waarin de mensen niet ondersteund kunnen worden."

Het probleem is vooral dat mensen heel veel bewijzen moeten binnenbrengen. "Ik denk dat die bewijzen niet nodig zijn, het kan zich beperken tot één loonbrief. Het kan ook veel simpeler: mochten wij een lijst krijgen met de mensen die op technische werkloosheid zijn gevallen en eigenlijk al een laag loon hadden, van wie we dus echt wel zeker zijn dat ze financiële moeilijkheden hebben, dan vind ik dat die bewijslast er al bijna niet meer moet zijn."

Beluister het gesprek met Gabriella De Francesco in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet