Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Coronavaccin veilig en werkzaam bij kinderen van 5 tot 11 jaar", maar lang niet zeker of we hen ook zullen vaccineren

ma 20 sep. - 9:59

Het coronavaccin van Pfizer/Biontech is ook veilig en werkzaam bij kinderen van 5 tot 11 jaar. Dat beweert het bedrijf op basis van een eigen studie. Of we ook effectief kinderen zullen vaccineren, hangt af van het Europese gezondheidsagentschap. Maar het is lang niet zeker dat het ook zal gebeuren in ons land, zegt viroloog Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag'.
© Hatim Kaghat (Belga)

Aan de studie namen bijna 2.300 kinderen van 5 tot  11 jaar deel. Twee derde kreeg, gespreid over 3 weken, 2 dosissen van 10 microgram van het vaccin toegediend. De andere groep kreeg een placebo.

Uit de resultaten blijkt dat de kinderen die het vaccin kregen, evenveel antilichamen tegen het coronavirus ontwikkelden als oudere kinderen en jongvolwassenen. En dat ondanks het feit dat ze een veel lichtere dosis van het vaccin kregen (oudere kinderen en volwassenen krijgen normaal een dosis van 30 microgram). Dat de kinderen een lagere dosis kregen toegediend, komt omdat hun immuunsysteem sneller reageert dan dat van volwassenen.

De kinderen in de studie hadden ook minder last van nevenwerkingen dan jongvolwassenen in een gelijkaardige studie. Wat het bedrijf doet besluiten dat het vaccin voor kinderen van 5 tot 11 jaar veilig en werkzaam is.

Pfizer/Biontech wil de resultaten van de studie voorleggen aan de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten, in de hoop dat die het gebruik van het vaccin bij die leeftijdsgroep zal goedkeuren.

Geen verrassing dat vaccin werkt

Voor viroloog Steven Van Gucht is het geen verrassing dat het coronavaccin van Pfizer/Biontech ook bij jonge kinderen goed lijkt te werken. "Kinderen hebben een immuunsysteem dat net als hun hersenen soepel is en snel leert", legt Van Gucht uit in 'De Wereld Vandaag'. "De meeste vaccins, zoals tegen mazelen of polio, worden ook toegediend aan jonge kinderen.  Bij hen hebben vaccins doorgaans het meest succes."

Kinderen hebben een immuunsysteem dat net als hun hersenen soepel is en snel leert.

Hij wijst erop dat jonge kinderen in heel uitzonderlijke omstandigheden nu al een coronavaccin krijgen. Dat gebeurt uitsluitend op voorschrift van een arts, als het kind een zwakke gezondheid heeft of een bepaalde ontwikkelingsstoornis.

(lees verder onder de foto)

© Philip Reynaers (Belga)

© Philip Reynaers (Belga)

Gaan we nu ook kinderen beginnen te vaccineren?

Ons land heeft nog geen standpunt ingenomen over het gebruik van het coronavaccin bij kinderen jongeren dan 12 jaar. De Hoge Gezondheidsraad die daarvoor een advies moet geven en dat baseert zich daarvoor op het Europese geneesmiddelenbureau EMA.  

Toch ziet Van Gucht niet meteen de noodzaak om alle kinderen jonger dan 12 jaar tegen het coronavirus te vaccineren. En hij betwijfelt ook of onze Hoge Gezondheidsraad dat advies zal geven. "Jonge kinderen worden nauwelijks ziek van het coronavirus. Zelf hebben ze dus niet zoveel voordeel van het vaccin. Als je hen vaccineert, dan doe je dat eigenlijk voor de maatschappij: om sneller groepsimmuniteit te bereiken. Maar daar kan je dan weer ethische vragen bij stellen. De Hoge Gezondheidsraad zal al die argumenten in overweging moeten nemen.  Dat het advies dan positief zal zijn, is lang geen uitgemaakte zaak."

Jonge kinderen worden nauwelijks ziek van het coronavirus. Zelf hebben ze dus niet zoveel voordeel van het vaccin.

— Steven Van Gucht

De ethische vragen waar Van Gucht naar verwijst, hebben onder meer te maken met het feit dat een groot deel van de wereldbevolking nog altijd niet gevaccineerd is. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie vindt dat de coronavaccins nu eerst naar armere landen moeten gaan, vooraleer rijkere landen overgaan tot het vaccineren van jonge kinderen.

Volgens Van Gucht zal het overigens nog maanden duren vooraleer het coronavaccin voor jonge kinderen echt beschikbaar wordt. Tegen dan zal het wellicht niet meer nodig zijn om hen te vaccineren. "Heel wat jonge  kinderen zullen al met het virus in contact zijn geweest, waardoor ze vanzelf immuniteit opbouwen. Een grootschalige vaccinatiecampagne is dan ook niet meer nodig", aldus Van Gucht.

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet