Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Coucke liet medewerker naar Thierry Henry bellen"

ma 26 nov. - 0:03

Peter Vandenbempt buigt zich in zijn analyse van speeldag 16 over Anderlecht (de nederlaag van een jong team bij STVV en de sportieve herstructurering) en de rol van de VAR in de topper Gent-Antwerp.
Peter Vandenbempt (foto © VRT)

"De jongeren waren Anderlecht-spelers in de oude traditie"

Het oordeel van Hein Vanhaezebrouck was mild, er klonk zelfs applaus bij de Anderlecht-coach. Dat had natuurlijk allemaal te maken met de goeie beurt die veel piepjonge spelers bij Anderlecht hebben gemaakt.

Uiteindelijk kwam er zes spelers onder de 20 jaar op het veld en die voetbalden met lef en overtuiging. Die namen initiatief en toonden hun klasse. Het waren Anderlecht-spelers in de oude traditie. Dus dat is hoopvol en ook een opsteker voor de jeugdwerking.

Marc Coucke heeft de wind van voren gekregen omdat hij te weinig zou doen met de jeugd, maar hij heeft toch heel veel spelers de voorbije maanden een langdurig contract gegeven en dus daar wel degelijk geïnvesteerd.

"Anderlecht moet prijzen pakken, dus toch niet te luid applaudisseren"

Het was een mooie momentopname, maar toch werd er weer verloren, weer door individuele fouten achterin. Dat is het verhaal van het hele seizoen. Zelfs die betrouwbare doelman Didillon ging nu in de fout.

Vranjes is al een groot risico aan de bal en nu lijkt hij ook zelfs bang in de duels: dan schiet er niet al te veel meer over. Op stilstaande fases gaat elke keer opnieuw het licht uit. Dan kan je geen resultaten boeken.

De omstandigheden met 9 afwezigen en een heel jong elftal waren bijzonder gisteren op Stayen en STVV doet het uitstekend thuis. Maar - tenzij er intussen iets veranderd is - is Anderlecht toch een ambitieuze topclub die kampioen wil of moet worden, die prijzen moet pakken. En dan moet je toch ook niet te luid applaudisseren, omdat een aantal jonge spelers op voor hen (zoals Vanhaezebrouck aangaf) ideaal kunstgras heeft laten zien dat ze kunnen voetballen.

"Michael Verschueren kan op heel veel krediet rekenen"

Het wordt een interessante week voor Anderlecht, met woensdag de persconferentie van Michael Verschueren waarin hij de nieuwe sportieve structuur uit de doeken zal doen. Misschien is dat nog maar eens een nieuwe start voor Anderlecht: ongeveer de derde al in een jaar.

Maar zoals Vanhaezebrouck gisteren aangaf: het is goed dat er duidelijkheid komt, dat Michael Verschueren bevestigd wordt als - ik zal maar zeggen - de nieuwe sterke man. Hij kan op heel veel krediet rekenen: bij de buitenwereld, bij de media, bij de supporters ook, en dat kan de club in deze beroerde tijden toch goed gebruiken.

Het is hoog tijd dat er een duidelijke sportieve lijn wordt uitgezet, want het schoot het voorbije half jaar toch een beetje alle kanten uit. Er wordt nu bijvoorbeeld veel gepraat over Anderlecht-DNA, dat dringend moet toegevoegd worden aan de club, en de tradities in ere herstellen.

"Coucke liet medewerker naar Thierry Henry bellen"

Maar bijvoorbeeld de voorbije maanden heeft Marc Coucke tot 2 keer toe geprobeerd om Luciano D'Onofrio naar Brussel te halen, de man die bij Antwerp aan de slag is. D'Onofrio was overigens in de laatste rechte lijn van de verkoop van de club de man achter de schermen bij Paul Gheysens en zijn poging om Anderlecht te kopen.

En een tijd geleden - nog voor hij coach van Monaco werd - vond Coucke al dat naar analogie met de Rode Duivels een soort sterke figuur met internationale uistraling naast Vanhaezebrouck in de kleedkamer moest komen. En dan liefst blijkbaar ook dezelfde. Dus liet hij zowaar een medewerker naar Thierry Henry bellen met de vraag of hij naar Anderlecht wilde komen. Maar dat zat er even niet in.

"Enkele opvallende uitspraken van Zetterberg op persconferentie"
Nu is er dus sinds van de week Pär Zetterberg. Dat gaat er natuurlijk goed in bij de supporters: dat is een populaire jongen uit het verleden. Hij mocht ook meteen vertellen dat in de periode dat hij scout was bij Anderlecht zijn rapporten niet bekeken werden en hij er daarom maar de brui aan heeft gegeven. Ik kan je zeggen dat anderen een lichtjes andere versie vertellen over die periode.

Het viel mij overigens ook op dat hij - zoals hij zelf aangaf - de voorbije 2 jaar eigenlijk thuis had gezeten, maar dat hij dan toch niet meteen kon beginnen als assistent. Want hij ging eerst nog vakantie nemen. Ik denk nochtans dat er niet al te veel tijd meer te verliezen is bij Anderlecht.

En nog opvallend op de persconferentie was dat hij zelf zei dat hij niet de schoonmoeder is van Hein Vanhaezebrouck en ook niet de mol van de voorzitter. Terwijl niemand hem daarnaar gevraagd had. Waarmee hij dan meteen de paar die dat zo nog niet bekeken hadden, alvast op dat idee heeft gebracht.

En zijn allereerste sporttechnische uitspraak - zal ik het maar noemen - was ook opvallend: dat Anderlecht dringend weer met een echte spelmaker, een echte nummer 10, moest gaan spelen. Zoals in zijn periode eigenlijk. Terwijl we weten dat er in het spelsysteem van Vanhaezebrouck voor dat soort type speler eigenlijk niet echt een plaats is.

Vanhaezebrouck wil wel ook technisch vaardige voetballers die met een actie het verschil kunnen maken, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde.

"Coucke geeft tactische richtlijnen aan spelers. Zo marcheert het niet aan de top"
En het laatste over Anderlecht: ik heb met veel interesse de weekendinterviews met Marc Coucke gelezen in Het Laatste Nieuws en Le Soir. En het is vreemd dat hij formeel ontkent dat hij zich met het sportieve moeit.

Hij zegt natuurlijk: "Ik kom een keer voor de wedstrijd in de kleedkamer en wens iedereen succes." Maar die hele kleedkamer - toch een man of 20, 25 - ziet hem natuurlijk wel bezig. Als hij bijvoorbeeld tijdens de rust van de wedstrijd tegen AA Gent in de kleedkamer komt, toespraken houdt en spelers zelfs individueel tactische richtlijnen geeft. Misschien kan Pär Zetterberg hem uitleggen dat dat zo helemaal niet marcheert aan de top.  

"De VAR? Bölöni en vele anderen kennen regels niet of willen ze niet kennen"

Bij Gent-Antwerp speelde de VAR een hoofdrol, Bölöni was kwaad, Thorup had bedenkingen. Het probleem is met bijvoorbeeld Laszlo Bölöni, dat hij enkel opmerkingen heeft als de VAR - als hij dat denkt tenminste - in zijn nadeel is. Zoals gisteren of eerder tegen Racing Genk. En dat hij hautain wegloopt als hij er van de interviewer vragen over krijgt na een wedstrijd waarin hij er baat bij heeft, zoals tegen KV Oostende.

Het probleem is dat Bölöni en vele anderen de regels en afspraken niet kennen of niet willen kennen. Bijvoorbeeld bij buitenspel gaat de ref nooit kijken, omdat de beslissing van de VAR ja of nee is. Het is buitenspel of het is het niet. Hetzelfde bij een bal over de lijn. Om dezelfde reden: ook om het spel niet nog langer te onderbreken, want daar is ook veel onvrede over.

Ik denk dat de VAR het gisteren gewoon zeer goed heeft gedaan. Met enig voorbehoud voor die eerste afgekeurde goal van Antwerp: ik kan niet zien op de beelden dat het buitenspel is. Maar scheidsrechtersbaas Johan Verbist, zo lees ik in de krant vandaag, heeft gezegd dat de VAR over duidelijkere beelden beschikt. Dan moet hij die vandaag wel tonen, zodat de discussie ophoudt.

Ik vind dat opmerkingen over "Wie is nu de baas?" of "De scheidsrechters kunnen maar beter thuisblijven, want alles wordt beslist in het busje", die zijn gewoon misplaatst. Maar het is natuurlijk makkelijk als je de regels niet kent of niet wil kennen en na je verklaring dan wegloopt voor je er een vraag kan over krijgen.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt:

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet