"Courtois zou nooit bij Chelsea gespeeld hebben"

23 juni 2016
Veel Rode Duivels spelen in de Engelse Premier League. Zou een brexit een gevolg hebben voor hun carrière? Ruth Joos & David Naert legde de vraag voor aan sporteconoom Trudo Dejonghe van de KU Leuven.

Dejonghe verduidelijkt eerst even hoe het er nu aan toe gaat. "Alle spelers van de Europese Unie zijn nu vrij om naar de Premier League te trekken. Niet EU-spelers moeten 75 % van hun matchen voor het nationale team in de voorbije twee jaar gespeeld hebben én het land moet in de top 70 van de FIFA-ranking staan (ook gemiddeld over twee jaar). Veel jonge spelers geraken daar niet. Suarez, van Anderlecht, is daar een mooi voorbeeld van."

Ik lees graag in de krant dat Afrikaanse spelers naar België komen om de stap te maken naar de Premier League.

"De meeste van die landen behoren namelijk niet tot de top die FIFA-top 70. Daardoor kunnen ze er theoretisch nooit geraken."

Van hangende transfers die zouden kunnen afspringen, heeft Dejonghe geen weet. Maar mocht de brexit er al eerder geweest zijn, zouden er wel een aantal spelers zijn die nooit in Engeland gespeeld zouden hebben. Dejonghe geeft ook namen: "Denk maar aan Meunier of Engels. Zelfs Courtois had op het moment van zijn transfer nog niet genoeg wedstrijden met de nationale ploeg gespeeld."