Creatief met besparingen

11 juni 2015
In september kreeg de culturele sector te horen dat ze fors zouden moeten besparen. Inboeten op personeel of de programmatie aanpassen, zijn dan de voor de hand liggende opties. Maar er zijn ook creatievere manieren om geld in het laatje te brengen.

Reporter Margo Geleyn ging op bezoek bij enkele culturele organisaties op zoek naar een creatief idee.

 

Maandag 8 juni:

Om te verbouwingswerken in de Roma te financieren, worden de oude balkonstoelen verkocht. En wie thuis geen theaterzaal heeft, kan zijn naam laten vereeuwigen op een messingplaatje op de rug van één van de nieuwe stoelen.

Meer info: http://www.steunderoma.nu/stoelenplan

Dinsdag 9 juni:

Theaterhuis Het Nieuwstedelijk organiseert naar aloude gewoonte een mecenaatsdiner. Alleen op uitnodiging en voor mensen met een goedgevulde portemonnee. Vorig jaar hadden ze op het einde van de avond dertigduizend euro extra in kas.

Woensdag 10 juni:

Het theatergezelschap Unie der Zorgelozen wil over enkele jaren verhuizen naar 'de Scala', een 100 jaar oude feestzaal die wordt omgetoverd tot een theaterruimte. Om die verbouwingen te bekostigen hebben ze 'de spionkop van de Scala' opgericht. Iedereen kan lid worden, hoe klein je gift ook is.Meer info: http://www.uniederzorgelozen.be/de-scala/

Donderdag 11 juni:

Theatercollectief Berlin is in de ban van de Portugese held Senhor do Adeus. Hij vocht jaren tegen de eenzaamheid door naar voorbijrijdende auto's te zwaaien en wist daarmee een hele gemeenschap te charmeren. Als eerbetoon wil Berlin een kunstwerk van de man maken in Lissabon. Het wordt een gevel gemaakt van 729 traditionele Portugese tegels met daarop zijn afbeelding. Daarvoor hebben ze 729 giften nodig.

Meer info: http://berlinberlin.be/nl/op-zoek-naar-729-mensen-voor-729-tegels/ 
 

Foto © http://berlinberlin.be/nl/op-zoek-naar-729-mensen-voor-729-tegels/ 

Radio 1 Select