Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Crisisvragen verdubbeld in 2021: "Sommige maanden van het afgelopen jaar konden we schandalig veel mensen niet helpen"

wo 16 feb. - 3:49

Ook twee jaar na de start van de pandemie weten we niet hoeveel jongeren wachten op geestelijke gezondheidszorg en welke hulp zij precies nodig hebben. Dat kaarten jeugdpsychiaters vanavond aan in 'Pano'. Sofie Crommen, voorzitter Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiaters blikt vooruit op de uitzending in 'De Ochtend'. "Al meer dan 20 jaar moeten jongeren veel te lang wachten op hulp".
© Eric Ward (Unsplash)

Beluister het gesprek met Sofie Crommen in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Met de regelmaat van de klok berichten media over jongeren die wachten op psychische hulp. Maar over hoeveel jongeren gaat het, welke hulp hebben zij precies nodig en kunnen we dat afleiden aan de wachtlijsten? 'Pano' deed een brede navraag in het veld om dat te weten te komen.

Er is eigenlijk niemand die een goed overzicht heeft over alle wachtlijsten

— Sofie Crommen, voorzitter Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiaters

Het blijkt verrassend moeilijk om zicht te krijgen op die wachtlijsten. Dat zeggen ook jeugdpsychiaters zelf. “Er is eigenlijk niemand die een goed overzicht heeft over alle wachtlijsten. Die informatie wordt niet goed samengebracht”, zegt Sofie Crommen. Zij is voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zo zijn er bijvoorbeeld geen goede cijfers over wachttijden bij ambulante praktijken, zoals bij privépsychologen en -psychiaters, aldus Crommen. Maar ook de gesubsidieerde centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG) geven nog geen cijfers vrij voor 2021. Over het aantal wachtenden voor een opname in een psychiatrische instelling bestaat er eveneens weinig duidelijkheid.

Alarmbellen

Nochtans wijzen signalen uit de eerstelijnszorg erop dat de mentale impact bij jongeren van de pandemie nog niet is gaan liggen. Centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) deden vorig schooljaar bijvoorbeeld dubbel zoveel interventies voor jongeren met depressieve gevoelens of zelfmoordgedachten. De interventies voor meisjes zijn net als voor de pandemie veel talrijker dan die voor jongens.

Ook bij jongerenlijn Awel is het aantal telefoontjes in 2021 nog gestegen tegenover 2020, toen de oproepen tijdens de eerste lockdown(s) al de hoogte in schoten. En de TEJO-huizen, die anoniem en gratis therapie aanbieden, zagen afgelopen jaar 21 procent meer jongeren dan het jaar voordien.

"Na een half jaar coronacrisis waren er opvallend meer jongeren met emotionele problemen" bevestigt Crommen ook in 'De Ochtend'. Ze zag veel meer eetstoornissen, en suïcidaal gedrag, "en dat is een internationaal gegeven". Alleen blijkt de hulpverlening erg ontoereikend. "Al meer dan 20 jaar moeten kinderen en jongeren veel te lang wachten op hulp. De coronacrisis heeft het probleem op scherp gesteld. Sommige maanden van het afgelopen jaar konden wij schandalig veel mensen niet helpen, dat was echt vreselijk."

Al meer dan 20 jaar moeten kinderen en jongeren veel te lang wachten op hulp. Sommige maanden van het afgelopen jaar konden wij schandalig veel mensen niet helpen, dat was echt vreselijk.

Crisis

Misschien wel het meest alarmerend zijn de vragen voor crisishulp. Na een aanmelding krijgt een jongere daar in principe binnen de 24 uur hulp. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een interventie aan huis of om een crisisverblijf in een psychiatrische instelling. Het zijn dus dringende hulpvragen. Bij de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar zijn die vragen voor psychische problemen in het eerste semester van 2021 ongeveer verdubbeld tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

Intussen versoepelen de coronamaatregelen gestaag: vrijdag wandelen we zo code oranje binnen. Maar de mondmaskers, coronapassen en ook quarantaines blijven nog minstens een tijdje bestaan. Het zal dus wel nog wat tijd vragen om de "piek" aan mentale problemen bij jongeren te laten dalen.

Beluister het gesprek met Sofie Crommen in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet