Crombez: "Probleem is niet de raming, probleem is Van Overtveldt zelf"

30 september 2016
De minister van Financiën is de eindverantwoordelijke voor de begrotingscijfers. "En dus moet Johan Van Overtveldt maar zijn conclusies trekken", reageert SP.A-voorzitter John Crombez op de brief waarin minister Van Overtveldt (N-VA) zegt dat hij de kritiek op zijn verkeerde cijfers beu is. "Het probleem is niet de raming, maar de minister zelf", zegt Crombez.
In de brief schrijft Van Overtveldt dat de begrotingscijfers inderdaad niet kloppen, maar dat dat niet zijn fout is. De berekeningswijze klopt volgens hem al jaren niet. De minister legt dus de verantwoordelijkheid bij zijn administratie en bij de vorige ministers.

"Een raming klopt nooit", reageert SP.A-voorzitter Crombez in "De ochtend". "Maar Van Overtveldt is minister van Financiën en hij beslist welke cijfers hij voorlegt aan het Parlement. Hij is de eindverantwoordelijke en in de brief zegt Van Overtveldt dat hij eigenlijk al twee jaar valse cijfers aan het voorleggen is. Zeer problematisch."

De kritiek op de vorige regeringen houdt ook geen steek, vindt de voormalige staatssecretaris. "De vorige minister van Financiën Koen Geens (CD&V), die wordt aangevallen door Van Overtveldt, zat twee van de drie keer bijna op de raming. Johan Van Overtveldt zit er gemiddeld een miljard naast."

"Van Overtveldt moet zijn conclusies trekken"

Crombez wil Van Overtveldt naar eigen zeggen wel steunen om de berekeningsmethode aan te passen, maar de problemen bij de N-VA-minister gaan volgens hem verder dan de ramingen alleen. "Je hebt enerzijds ramingen, maar je hebt ook maatregelen. De administratie heeft al herhaaldelijk aan de minister gezegd dat de cijfers voor de maatregelen niet kloppen. Van Overtveldt heeft dat steeds compleet genegeerd en een hoger cijfer genoteerd in de begroting: lucht."

Het feit dat minister Van Overtveldt zijn administratie week na week aanvalt en nu zegt dat iedereen moet zwijgen... Hij maakt het nog veel erger.

"Zijn beweringen in zijn brief zijn straf. In de meeste landen zou een minister die zo'n verklaring doet zijn conclusies moeten trekken. Het probleem is niet de raming, het probleem is minister Van Overtveldt zelf."

Bron: deredactie.be