Cuba libre?

17 augustus 2018
Cuba? Dan denken mensen aan rum, sigaren en Fidel Castro. Helaas, niet interessant genoeg voor #Weetikveel. En dus kijken we verder.

Verder dan Fidel Castro. Want die overleed in 2016, en zijn opvolgers hebben plannen om het eiland langzaam te veranderen. Maar in welke politieke richting? 
Verder dan de uitvoer van rum. Want op economisch vlak zitten de Cubanen in een schizofrene situatie: dankzij het communisme heeft iedereen recht op gratis onderwijs, van de kleuterschool tot de universiteit. Maar als je nauwelijks privé-initiatief mag nemen, hoe creëer je dan welvaart? En wie betaalt dan precies voor die gulle sociale voorzieningen?
En ten slotte ook verder dan de gezellige geur van sigaren. De cubanen mogen dan wel houden van zo’n rookstok bij de ondergaande zon, wat heb je aan gezelligheid als zoveel mensen het land verlaten? Vraag het maar aan de massa’s Cubaanse expats in Florida hoe dat zou komen.

Wij vragen het aan Lut Baten, die al meer dan een decennium naar Cuba reist, en er altijd bij lokale bewoners verblijft. Beter kan je een land en zijn bewoners niet leren kennen. Vrijdag in #Weetikveel!