Culture Club Live: Bezette Stad 100!

2 april 2021
Straks is er ‘Culture club' met Bent Van Looy live vanuit het letterenhuis in Antwerpen. Tijdens deze uitzending wordt de focus gelegd op de tentoonstelling ‘Boem Paukeslag. Bezette Stad 100’. Wij geven u alvast een kort overzicht van de avond.

Nele Hendrickx

Directeur Nele Hendrickx stelt met trots het literaire topstuk voor: Bezette Stad van Paul van Ostaijen. Ze vertelt over de tentoonstelling ‘Boem Paukeslag. Bezette Stad 100.’ Tijdens deze tentoonstelling wordt het verhaal vertelt van een grensverleggend manuscript via het leven van een avant- garde dichter.


Meer informatie over de tentoonstelling vind u via letterenhuis.be 

Nele Hendrickx ©Letterenhuis

Matthijs De Ridder

Biograaf Matthijs De Ridder woont in het geboortehuis van Van Ostaijen en schreef de biografie 'Boem Paukeslag'. Hij is de bezieler van het project 'Besmette Stad' waarbij deBuren al een jaar lang een nieuw hedendaags antwoord proberen te formuleren op de iconische dichtbundel.
 

Meer informatie over Besmette Stad is te vinden op deburen.eu

Matthijs De Ridder

Tom Van Bauwel en Ben Sluijs.

Acteur Tom Van Bauwel is al van het begin van zijn carrière gefascineerd en gepassioneerd door van Ostaijen. Van Bauwel geeft zich vol passie over aan Van Ostaijen’s swingende teksten en gedichten, vol van ritme en muzikaliteit. Hij doet dit echter niet alleen want saxofonist Ben Sluijs staat hem bij om van Ostaijen tot leven te brengen in het hier en nu.
 

Tom Van Bauwel © VRT

Michael Vandebril.

Michael Vandebril gidst jullie door Antwerpen dankzij de coronaproof wandeling die volledig in het teken staat van Paul van Ostaijen.
 

Michael Vandebril ©Radio 1

Jens Meijen

Schrijver en dichter Jens Meijen liet zich inspireren door Van Ostaijen en dan vooral door de manier hoe Van Ostaijen de realiteit in zijn poëzie probeerde te vatten. Meijens maakte het audiogedicht ‘Nieuwjaarsdag’ met straatopnames, net zoals Paul van Ostaijen het ongetwijfeld zelf had gedaan moest hij vandaag nog leven.
 

Jens Meijen ©Simon Debbaut-L'Ecluse

Clara Lane Lens

Beeldende kunstenaar Clara Lane Lens toont haar nieuwe werk in Brussel. Aan Bent legt ze haar schilderproces uit en vertelt ze over de voyeuristische blik in haar werk.
 

Clara Lane Lens, O & J ©Clara Lane Lens

Stefan Hertmans

In ‘Hoe maakt u het’ willen we tijdens deze uitzending de nadruk leggen op dichter Stefan Hertmans. Hij werd deze week 70 en dit mochten we niet onopgemerkt laten voorbijgaan.
 

Stefan Hertmans ©Radio 1

Aarzel niet om dit weekend, en enkel met mate, net zoals Marc, ’s morgens de dingen te groeten of zo u zelf verkiest, onder de maan op de lange rivier te schuiven.