Uitreiking Ultimas niet zonder incidenten: Tuymans stuurt kat en Jambon wordt bekogeld met tomaten

18 februari 2020
©Belga
Op 18 februari werden in het Concertgebouw Brugge de Ultimas – de Vlaamse Cultuurprijzen – uitgereikt. De avond verliep niet zonder slag of stoot. Beeldend kunstenaar Luc Tuymans, de winnaar van de belangrijkste prijs (voor Algemene Culturele Verdienste) stuurde zijn kat, en minister van Cultuur Jan Jambon werd onthaald op boegeroep en tomaten.

De Ultimas of Vlaamse Cultuurprijzen worden elk jaar uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties en gezelschappen. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De laureaten ontvangen een geldbedrag van 10.000 euro. De prijs voor Algemene Culturele Verdienste is 20.000 euro waard.

Vorige week maakte minister voor Cultuur Jan Jambon (N-VA) al bekend dat de prijs voor Algemene Culturele Verdienste 2019 naar beeldend kunstenaar Luc Tuymans gaat. Volgens de jury was 2019 hét jaar van Tuymans met twee belangrijke overzichtstentoonstellingen: 'La Pelle' in Palazzo Grassi in Venetië en 'The return' in Museum De Pont in Tilburg. "Hij staat ontegensprekelijk op het toppunt van zijn carrière, heeft een zeer grote impact op de internationale scène en treedt zelden voor het voetlicht met zijn generositeit in de richting van jonge kunstenaars en kunstinitiatieven", vindt de jury.

Het is opmerkelijk dat Tuymans de prijs krijgt, want hij sloot zich recent aan bij de protesten tegen de besparingen in de cultuursector.

Hij nam de prijs wel aan, noemde de uitreiking een eer en bedankte de jury. Maar hij was zelf niet aanwezig op de uitreiking. Hij geeft zijn prijzengeld - 20.000 euro - door aan het jongeren- en dansproject "Let's go Urban", dat zich richt op tieners en jongvolwassenen met diverse achtergronden. Zijn boodschap werd voorgelezen door twee jonge leden van dat gezelschap.

Vorig jaar wonnen theatermakers Jan Decorte en Sigrid Vinks de prijs voor Algemene Culturele Verdienste. Ook modeontwerper Raf Simons, journalist Guy Mortier, acteur Jan Decleir, choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en schrijver Hugo Claus mochten dit eerbetoon al ontvangen.

(lees verder onder de foto)

De boodschap van Luc Tuymans werd voorgelezen door twee jonge leden van 'Let's go urban'

Boegeroep en tomaten

Aan het eind van de uitreiking had presentator Marcel Vanthilt een gesprek met minister-president Jan Jambon (N-VA), tevens minister van Cultuur. Bij het begin van het gesprek kwam er luid boegeroep vanuit de zaal, en er werden ook enkele tomaten in de richting van de minister gegooid.

Op de kritische vragen van Marcel Vanthilt over de forse besparingen in de cultuursector antwoordde de minister rustig dat er nu eenmaal in alle sectoren bespaard moet worden, ook om aan de noden in andere departementen als onderwijs en gezondheidszorg tegemoet te komen. Hij benadrukte dat zijn cultuurbeleid een én-én-verhaal is: én het bestaande bevestigen, én de vernieuwing ondersteunen. Ook wordt geen onderscheid gemaakt tussen de publieke en de privésector: beide sectoren worden ondersteund, zegt de minister.

Bekijk de beelden van het incident met minister Jambon (uit Het Journaal), en lees verder onder de video:

De laureaten voor 2019 zijn:

• Algemene Culturele Verdienste: Luc Tuymans
• Amateurkunsten: Mama’s Open Mic
• Beeldende Kunst: Walter Swennen
• Vormgeving: Paul Ibou
• Cultureel Ondernemerschap: Allez Chantez!
• Film: Emma De Swaef en Marc James Roels
• Roerend Erfgoed: VAi (Vlaams Architectuurinstituut)
• Lokaal Cultuurbeleid: ‘De Grond der Dingen’ van Theater ARSENAAL/LAZARUS en Museum Hof van Busleyden
• Letteren: Rachida Lamrabet
• Muziek: De Centrale
• Podiumkunsten: Jozef Wouters/Menno Vandevelde/Decoratelier
• Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Vzw Humain
• BILL Award: Kato De Boeck

Zap Mama - Hello To Mama

Zap Mama trapte de avond op gang. Bekijk de video van 'Hello To Mama':

Allez, Chantez! won de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap:

Bekijk de foto's:

Bron: vrtnws.be en 'Culture Club'

Lees ook:

Herbeluister Luc Tuymans in 'Touché':

In mei 2019 was Luc Tuymans twee uur lang te gast bij Friedl' Lesage in 'Touché'. Die uitzending kan je hier herbeluisteren:

Lijst van artikels