Culturele toeëigening

19 maart 2019
De burgemeester van Bologna maakte zich vorige week druk over de “spaghetti bolognese”. Want dat is géén gerecht dat men in Bologna bedacht. Hij riep landgenoten overal ter wereld op om hem foto’s toe te sturen van dat schaamtelijke gerecht. Zo zijn er héél veel voorbeelden te vinden. En in de meeste gevallen is er eigenlijk niets mis met inspiratie uit eigen culturen om daar dan je eigen ding mee te doen? Maar in sommige gevallen wordt het als problematisch ervaren, als het respectloos “stelen”

Zijn er behalve de spaghetti bolognese nog gerechten die het etiket Italiaans krijgen maar helemaal niet Italiaans van oorsprong zijn, of totaal fout klaargemaakt worden? Reporter Max Vryens ging mee in de potten roeren van de Italiaanse chef Vittorio van Ristorante Machiavelli in Antwerpen.

In wellnesscentra duiken vaak Boeddhabeelden op. Je hoort mensen ook wel eens zeggen dat ze “volledig zen zijn”, en dan bedoelen ze waarschijnlijk iets als “volledig ontspannen”. Maar heeft dat überhaupt iets te maken met het boeddhisme? Een gesprek met Tom Hannes die sinds 1996 zenboeddhist is.

De swastika die het symbool werd van Nazi-Duitsland was al in tal van culturen wereldwijd in gebruik, vooral in het hindoeïsme heeft het symbool een belangrijke betekenis van welvaart en voorspoed. Hoe kwam Hitler ertoe precies dat symbool te kiezen? Is het zinvol - zoals Duitsland doet - dat symbool te verbieden? Een gesprek met specialist Duitse geschiedenis Georgi Verbeeck (University Maastricht en KULeuven).

Een symbool waar al discussie over geweest is - is dat van voetbalclub AAGENT. Het logo van de “buffalo’s” is een “Indiaans opperhoofd”, maar zowel met die term als de afbeelding ervan hebben native Americans problemen. Hoe gaan de club en en haar supporters daar mee om? Zal AAGent achter haar logo blijven staan, vroeg reporter Ward Bogaert aan Wim Beelaert van de KAA Gent Foundation. 

Wanneer is iets “cultural appropriation”? Wanneer wordt culturele inspiratie problematisch? Staat het iedereen niet vrij om te plukken uit andere culturen? Hebben native Americans en die problemen hebben met het AAGent-logo en bij uitbreiding andere minderheden niet gewoon heel erg lange tenen? Een gesprek met Orlando Verde, stafmedewerker bij KifKif, een organisatie die zich inzet voor gelijkheid en tegen racisme.

Heel extreme stemmen zeggen dat een blanke muzikant zich niet mag wagen aan “zwarte” genres als soul, blues, hiphop, reggae of rapmuziek. Hoe denkt Flip Kowlier daar over? Hij waagde zich aan zowat alle bovengenoemde genres.

Lees ook: