Cursus omgaan met vrouwen in asielcentra: de juiste aanpak?

7 januari 2016
Staatssecretaris Theo Francken wil in alle asielcentra cursussen organiseren om mannen te leren omgaan met vrouwen. Dit na de massale aanrandingen in Keulen op oudejaar. Is dit de juiste manier om een situatie zoals die in Keulen te voorkomen? Is dit een cultuurverhaal? Discussieer mee!

Enkele asielcentra (bijvoorbeeld in Kapellen) geven die cursussen nu al, maar Francken wil dat álle nieuwkomers de lessen krijgen. Die zijn erop gericht om ongepast gedrag tegen meisjes en vrouwen tegen te gaan. (Beluister het interview in De Ochtend)

We hoorden al verschillende stemmen over de kwestie aan het woord:

Zo zei columnist Abou Jahjah in De Afspraak dat de burgemeester van Keulen het probleem heeft ‘geculturaliseerd’: “Er zijn misdaden begaan, en de daders moeten aangepakt worden door justitie. Je moet er geen cultuurverhaal van maken.”

Karel De Gucht zei in datzelfde programma dat het een feit is dat een aantal jonge moslims zich bijzonder vrouwonvriendelijk opstelt. Ook in Brussel.

En ook Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, schreef een scherp opiniestuk:

Waarom zou ik niet durven te benoemen dat het vrouwbeeld van veel andere culturen de klok voor mij effectief zou terugdraaien.”

Hautekiet gaat er dieper op in, en wil ook jouw mening:

 

REAGEER

Zijn de cursussen van Francken de juiste manier om een situatie zoals die in Keulen te voorkomen? Is dit een cultuurverhaal?

Of moeten we er net geen cultuurkwestie van maken, zoals Abou Jahjah zegt. En is het gewoon eigen aan een aantal mannen/misdadigers?

 

Radio 1 Select