Czech it out: de hipste Tsjechische muziek

20 november 2018
Muziekjournalist Dirk Steenhaut is al jaren geïnteresseerd in de muziek uit Tsjechië. Eind jaren '80, nog voor de val van de muur, trok hij al naar het land, om de underground muziekscene in kaart te brengen. Hij interviewde er toen muzikanten die in de gevangenis hadden gezeten, wiens leven onmogelijk werd gemaakt, omdat ze Westerse rock probeerden te maken. Die tijd is nu lang voorbij en de jonge Tsjechische artiesten breken door in het buitenland.

MANON MEURT: ‘We Are’
De sound van deze groep, uit een stadje ten westen van Praag, houdt het midden tusen shoegaze, droompop en postrock. Ik hoor er echo’s in van My Bloody Valentine, Slowdive, maar ook van Sigur Rós. Ze stonden al op een hoop internationale festivals, worden doodgeknuffeld door het Britse online-magazine Drowned in Sound. Hun vorige plaat werd opgepikt door een Canadees platenlabel.

THE ILLS: ‘Fire Flies’
Deze band uit Bratislava bestaat al tien jaar, heeft al vijf langspelers uit, en maakt vnl. Instrumentale muziek die het midden houdt tussen postrock, prog en mathrock. In dit nummer hoor ik wel een verwantschap met Battles en Russian Circles. 

Zo zijn Tsjechië en Slowakije dit jaar bijvoorbeeld de focuslanden op het bekende Eurosonicfestival in Groningen, een showcasefestival waar heel wat festivalprogrammatoren, platenbazen en radiomensen verzamelen. En op het festival Nouvelle Prague in Praag stonden ook heel wat buitenlandse oren mee te luisteren.

Een kleine selectie van beloftevolle Tsjechen (en Slowaken) door Dirk Steenhaut (Knack).

DOROTA BAROVÁ: ‘Wspomniena’

Dorotá vormt al jaren de helft van het Pools-Tsjechische cellistenduo TARA FUKI.

PLACES: ‘Goodbye to Me (Traveller)’
Nieuwe single van deze droompop/shoegaze-band. Zorgde onlangs voor het hoogtepunt tijdens het Nouvelle Prague-festival.

ZABELOV GROUP: For A While

Wit-Russische acordeonist en Praagse drummer/trompettist ontmoetten elkaar aan het conservatorium van Brno. Allebei zijn ze multi-instrumentalisten, wat je vooral kunt horen aan hun drie platen. Ze gebruiken ook samples en field recordings en maken ook regelmatig muziek voor dans en theater.

DIEGO: ‘A Time For Everything’ 
Eén van de interessantere indierockbands uit Bratislava van dit moment.

TEEPEE: ‘Mirror’
Man-Vrouw indiepopduo dat in Tsjechië al een serieuze aanhang heeft verworven. Klonk live voorlopig dynamischer en overtuigender dan op plaat (hier schieten ze pas echt wakker op 3’15), maar heeft zeker potentieel in het segment tussen The XX en The Sundays.