D-Day op alle fronten

6 juni 2019
D-Day vandaag. 6 juni 1944 was een cruciale dag in de eindstrijd tegen nazi-Duitsland toen geallieerde Amerikaanse en Britse troepen landden op stranden in Normandië. Misschien was het niet de allerbelangrijkste moment in de tweede wereldoorlog maar de term D-day gebruiken we in ieder geval om over beslissende gebeurtenissen te spreken. Vandaag in De Wereld van Sofie: D-day op allerlei fronten.

Waarvoor staat die “D” in D-day eigenlijk? “Decision day” als uitleg is logisch achteraf, maar aannemelijker is dat die D gewoon staat voor “day”, een nog later te bepalen dag waarop een militaire operatie te gebeuren staat. Ward Bogaert zal in zijn uitleg ongetwijfeld de term “backroniem” in de mond nemen!

Sigmond Ghijssels is geboren op D-Day 6 juni 1944, hij wordt dus 75 vandaag. Hij viert zijn verjaardag vandaag in Arromanches, vlakbij Gold Beach, één van de D-daystranden. En dat niet voor het eerst. Want de historische “D-Day” speelt ook op andere manieren een belangrijke rol in het leven van “D-Day baby” Sigmond.

Gisteravond speelde Bjarne Devolder zijn afstudeervoorstelling van de toneelafdeling van het conservatorium in Antwerpen, met in het publiek een kritische jury van leraars, theatermensen, én reporter Herwig Verhovert. D-Day voor een kersvers acteur dus.

Dagen waar je leven van afhangt. In het geval van Frank Vermetten is dat vandaag heel letterlijk te nemen. Hij ondergaat vandaag een cruciale aortaklepoperatie. Brecht Devoldere sprak met hem op zijn D-Day.

Theresa May nam niet zo lang ontslag als Britse premier en stelde de ingang van dat ontslag speciaal uit tot 7 juni, D-Day +1, om alle festiviteiten nog te kunnen afwerken. Voor haar is het dus morgen gedaan. Eindelijk, zou je kunnen zeggen, want het parcours dat zij afgelegd heeft kan je niet anders dan een lijdensweg noemen. Max Vrijens over de talrijke “D-days” en maydays voor Theresa May.

Lees ook:

Radio 1 Select