Daar is de coloradokever weer

9 juni 2011

Wij zijn zelf niet zo oud dat wij als kind nog de gevreesde coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) van de aardappelplanten hebben moeten plukken. Of we zijn niet uit het juiste milieu afkomstig. Maar we kennen van onze ouders en grootouders wel de verhalen over de oorlog tegen de gevreesde tienstreep.

Kinderen kregen op school les om coloradokevers te herkennen, op te sporen en te vernietigen. Stripheld Nero moest eind jaren '40 zelfs op zee afekenen met een aanval van coloradokevers.

Men probeerde de plaag in te dammen met Ministeriële besluiten (sinds 1933 is het in ons land verplicht om de coloradokever te bestrijden) voorlichtingscampagnes en affiches. En jawel, ook het leger werd ingezet tegende vermaledijde aardappelloofvreter. Uiteindelijk bleek alleen het gebruik van uiterst schadelijke sproeistoffen als DDT effectief.

En wat lezen wij vandaag in (de papieren) Het Belang Van Limburg? Dat de coloradokever geenszins uitgeroeid is. Sterker, dank zij de klimaatopwarming is het beest aan een stille opmars bezig.

Zou het?