"Daar gaan we weer"

3 september 2015
Schrijfster Valerie Eyckmans maakte zich op haar Facebookpagina behoorlijk druk over solliciteren in de creatieve sector. “Ah, de creatieve sector! Daar gaan we weer. Een fijn professioneel aanbod krijgen. Waar een belachelijk schamel loon tegenover staat.”

De minuut van Valerie:

Ah, de creatieve sector! Het leven van een broodschrijver! Daar gaan we weer. Een fijn professioneel aanbod krijgen. Waar helaas een belachelijk schamel loon tegenover staat. Genre je broek niet enkel laten zakken, maar ze als een lasso boven je hoofd zwieren, terwijl je de samba danst in je blote reet. Op klompen.

Beleefd vragen of de vergoeding herbekeken kan worden, en de vraag illustreren met een paar objectieve argumenten. Neen, dat kan niet, dixit het - overigens erg goed draaiende - bedrijf. "Hoe dan ook, hoop ik u alsnog te engageren om de opdracht aan te nemen," schrijft een mevrouw met een ronkende functietitel. "Naar mijn inschatting bent u een zeer gedreven dame, met veel passie voor haar job en bijzonder creatief.”

Daar heeft de mevrouw gelijk in. Desondanks denk ik dat ik haar ga aanraden om de samba te dansen in haar blote reet. Op klompen.

Trouwens, meneer Hautekiet, voor u ophangt, kunnen we het nog even over mijn vergoeding hebben? Normaal factureer ik per uur, maar voor deze ene keer wil ik het wel per minuut doen.

Foto via facebook.com/valerie.eyckmans

Radio 1 Select