Daar is het Poolse Thuisleger weer

7 januari 2015

Het Poolse verzet in de Tweede Wereldoorlog, met de Army Krajowa (Binnenlands Leger of Thuisleger) voorop, was de grootste ondergrondse verzetsbeweging in door nazi-Duitsland bezet Europa.

De Poolse partizanen voerden op ruim duizend kilometer van geallieerd gebied een guerilliastrijd tegen het Duitse leger, saboteerden Duitse aanvoerlijnen naar het Oostfront, verstrekten militaire inlichtingen aan de Britten en redden meer Joodse levens dan enige andere geallieerde organisatie. En ze probeerden daarnaast ook nog eens de Sovjets van hun erf te houden.

Met de spanning in buurland Oekraïne en de anti-westerse retoriek van de Russische overheid lijken de paramilitaire bewegingen in Polen weer helemaal terug. Want het is geen geheim dat het Poolse leger - dat nog grotendeels met verouderde sovjet-wapentuig zit opgescheept - niet lang stand zou houden bij een Russische aanval. En het vertrouwen in de Navo-bondgenoten zit nog niet diep gebakken in de Poolse samenleving.

Intussen beraamt het Poolse ministerie van defensie plannen voor een netwerk van gewapende burgerorganisaties als Strzelec ('boogschutter'). Die paramilitaire 'culturele en educatieve' organisatie telt momenteel zo'n 5000 leden. Over een jaar zouden dat er ruim twintig keer zoveel moeten zijn.

Plaatje: www.portalstrzelecki.info