Daar zijn de eerste kandidaten: Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka willen voorzitter van CD&V worden

17 oktober 2019
© Belga
Daar zijn ze dan, de eerste kandidaten voor het CD&V-voorzitterschap: Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka, beiden burgemeester en Vlaams parlementslid zetten een stap naar voren. Binnen vier dagen moeten alle kandidaturen binnen zijn.

Iedereen was zowat naar iedereen aan het kijken bij CD&V: wie zou zich als eerste kandidaat stellen om Wouter Beke, die nu Vlaams minister is, aan het hoofd van de partij op te volgen? Namen gonsden er nochtans genoeg: oudgedienden Hendrik Bogaert en Pieter De Crem, jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, de baas van de haven van Zeebrugge Joachim Coens en zelfs Febelfin-topman Karel Van Eetvelt.

Maar de eerste twee officiële kandidaturen leveren onmiddellijk een verrassing op. Katrien Partyka (46), burgemeester van Tienen en Vlaams Parlementslid, stond niet direct prominent op iemands lijstje. Ze speelde naar eigen zeggen dan ook nog maar een paar dagen met het idee om zich in de voorzittersrace te mengen. "Eergisteren ben ik daarop beginnen broeden, gisteren heb ik dan de beslissing genomen."

Haar kandidatuur heeft een duidelijke reden, zegt ze. "Het debat werd heel onderhuids gevoerd. Er was allerlei geschuifel de laatste weken. Ik vind het geen goede zaak om die onderhuidse spanning te hebben. Voorzittersverkiezingen zijn een positieve zaak en ik vond dat ik een rol te spelen heb. CD&V is een sterk merk, alleen hebben we nood aan een duidelijkere en offensieve stijl."

Ze vindt dat partij veel meer moet uitgaan van eigen sterkte, met "thema's die aan ons kleven", zoals de sociale zekerheid en de pensioenen. "Wij zijn sterk lokaal verankerd en hebben veel goede burgemeesters. Wij voelen de lokale polsslag en die moeten we meenemen naar Brussel." Ook wil ze CD&V als organisatie veel "leaner" (slanker, red.) maken: "We moeten veel sneller kunnen inspelen op de maatschappij. Het gaat veel sneller en onze organisatie is daar nog niet aan aangepast."

Consensusfiguur

Partyka's profiel - vernieuwend, verruimend - past op zich wel binnen dat van het rapport van de "twaalf apostelen". Zij vormden de interne werkgroep die de verkiezingsnederlaag van CD&V moesten analyseren. Dat ook de woordvoerder van die twaalf apostelen zelf, Vincent Van Peteghem (38), nu een stap naar voren zet, was wel verwacht.

"We hebben een aantal aanbevelingen gedaan in dat rapport. Ik ben de beste garantie dat die ook worden uitgevoerd", prijst hij zichzelf aan. "Ik wil er vooral voor zorgen dat we de partij erbovenop kunnen brengen."

Ik wil er vooral voor zorgen dat we partij erbovenop kunnen brengen
Vincent Van Peteghem

Van Peteghem is momenteel Vlaams Parlementslid en burgemeester van De Pinte. Hij zegt dat hij in zijn gemeente al het goede voorbeeld heeft gegeven. "In 2012 zijn we daar in de oppositie beland. Maar we hebben opnieuw 1 ploeg proberen te vormen en samen aan hetzelfde zeel getrokken. Ik denk dat dat ook op bovenlokaal niveau moet gebeuren: 1 ploeg maken die goed communiceert, die vernieuwt en dan zal dat vertrouwen zeker komen. Het vertrouwen in elkaar, maar ook in de kiezer."

Hij is een vrij nieuw gezicht voor de buitenwereld, maar wordt wel meer beschouwd als een consensusfiguur. "Ik heb met heel veel mensen gepraat over dit project en we zijn er allemaal van overtuigd dat we hierin moeten geloven", zegt hij daarover. "Ik ben blij met de steun, maar de race is nog niet gelopen."

Beluister het gesprek met Katrien Partyka in 'De Ochtend':

Beluister het gesprek met Vincent Van Peteghem in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: