Dader Nice 31-jarige man met Frans-Tunesische papieren, bekend bij politie

15 juli 2016
Aanslag Nice, Engelenbaai
De dader van de aanslag in Nice had Frans-Tunesische papieren en is geboren in Tunesië. Dat bevestigt de politie. De 31-jarige man was bekend bij de politie, maar niet voor terrorisme.

De dader van de aanslag in Nice is in 1985 geboren in Tunesië, en had de Frans-Tunesische identiteit. In de witte vrachtwagen waarmee de man op een mensenmassa inreed, waren al identiteitspapieren gevonden die in die richting wezen. Volgens lokale media woonde de man in Nice zelf.

Hij was bekend bij de Franse politie, maar dan wel voor "gewone misdrijven", klinkt het. Volgens de Franse zender BFM TV gaat het dan om gewelddaden en wapengebruik, maar niet om terrorisme. Bij de Franse inlichtingendiensten was hij in elk geval niet bekend, aldus een politiebron.

De bestuurder werd doodgeschoten door de politie, nadat hij over een afstand van twee kilometer op de beroemde boulevard in de Zuid-Franse badstad was ingereden op een menigte mensen. Net voor de dader werd doodgeschoten, heeft hij zelf het vuur geopend. In de vrachtwagen werden een granaat en wapens gevonden, al zouden die nep of niet-operationeel geweest zijn.

Lone Wolf

Op dit moment is nog niet duidelijk of de man alleen handelde, dan wel medeplichtigen had. De Franse autoriteiten zijn dat volop aan het onderzoeken, wist president François Hollande te melden enkele uren na de aanslag in Nice. Mocht het effectief gaan om een aanslag door een "lone wolf", dan gaat het om de dodelijkste aanslag ooit op Europese bodem gepleegd door een enkeling.

Een officiële opeising van de aanslag is er nog niet. Wel wordt gekeken in de richting van terreurgroep IS. President Hollande kondigde alvast aan dat Frankrijk de strijd tegen de terreurgroep in Syrië en Irak zal opvoeren.

Bron: deredactie.be