"Dader schietpartij Las Vegas handelde niet impulsief, maar was bijzonder goed voorbereid"

4 oktober 2017
Stephen Paddock, de dader van de schietpartij op The Strip in Las Vegas, bleek nog beter voorbereid op zijn gewelddaad dan de politie tot nu toe dacht. Zo had hij camera's geïnstalleerd in zijn hotel om de politiediensten in de gaten te kunnen houden, zegt de FBI. En Paddock heeft nóg meer wapens in handen dan tot nu toe werd gedacht.

Volgens sheriff Joseph Lombardo zijn er naast wapens ook enkele camera's teruggevonden op de hotelkamer van Paddock in het Mandalay hotel. Zowel in de kamer zelf als langs de buitenkant van het hotel had hij in totaal drie camera's geïnstalleerd, om zo de politie in de gaten te kunnen houden alvorens hij het vuur zou openen. En ook in het centrum van Las Vegas had Paddock stiekem camera's geïnstalleerd. Die camerabeelden worden momenteel onderzocht door de FBI.

Paddocks wapencollectie blijkt ook nog iets uitgebreider dan gisteren gedacht: op zijn hotelkamer werden 23 wapens teruggevonden, maar Paddock is in het bezit van 47 wapens, en niet 42 zoals eerder gedacht. Dat zegt de Amerikaanse organisatie voor Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven (AFT). Het gaat om heel uiteenlopende types geweren, en allerlei munitie. Paddocks wapenarsenaal is in beslag genomen op drie verschillende locaties, aldus nog het AFT. Van de 23 wapens konden er 12 gebruikt worden als automatisch vuurwapen.

9 minuten

Intussen raken meer en meer details bekend over de schietpartij zelf. Paddock opende vanaf 22.08 uur ongeveer negen minuten lang het vuur op de bezoekers van het festival op The Strip. In die tijd doodde hij zeker 59 mensen, en verwondde hij 527 anderen met 23 wapens. Op sociale media circuleren intussen beelden van die wapens, waaronder machinegeweren, tot grote ontsteltenis van sheriff Lombardo.

"Paddocks raid was zorgvuldig gepland. Een week geleden ging hij tijdens een ander festival in Las Vegas al eens in dezelfde hotelkamer logeren, om te kunnen uitzoeken op welke manier hij de mensenmassa het best kon beschieten", vertelt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

We hebben dus niet te maken met een gedeprimeerde man bij wie plots de stoppen doorslaan. In zijn auto zijn ook explosieven gevonden, en materiaal om een bom te maken. Misschien was Paddock dus nog iets groters van plan, maar heeft hij gepanikeerd en daarom zichzelf om het leven gebracht.

Geld voor buitenlandse vriendin

Een nieuw element in het onderzoek is de vermoedelijke partner van Paddock. Marilou Danley, een Australische met Filipijnse roots, was op het moment van de schietpartij in haar geboorteland. De vrouw komt onder begeleiding van de FBI terug naar de VS. Danley zat sinds 25 september op de Filipijnen en was dus ook de voorbije weken niet in het land. Toch beschouwt de Amerikaanse politie haar nu als een verdachte, omdat Paddock de voorbije tijd duizenden dollars heeft overgeschreven naar haar bankrekening op het Zuidoost-Aziatische eiland.

"Danley is intussen geland in Los Angeles, waar ze werd opgewacht door de politie die haar dolgraag wil spreken", zegt Soenens. "Paddock heeft immers tienduizenden dollars overgeschreven naar haar. De hamvraag is of dat geld voor haar bedoeld was, of voor iets of iemand anders. Dat is een belangwekkend element voor het onderzoek."