Vijf straffe tv-fragmenten op een rijtje

21 november 2017
Vandaag, 21 november, is het Wereld Televisie Dag. Het ideale moment dus om even in het rijke VRT-archief te duiken. Hieronder vijf van de strafste tv-momenten uit de Vlaamse televisiegeschiedenis.

Tuur Van Wallendael - Herald of Free Enterprise

In de nacht van 6 maart 1987 zinkt het schip Herald of Free Enterprise. De balans is zwaar: 193 opvarenden komen om. Tuur Van Wallendael is die nacht aanwezig als reporter. Hij brengt verslag uit van de ramp.

Enkele jaren later wordt het bewuste fragment opnieuw opgevoerd in het programma 'Het Huis Van Wantrouwen'. Maar dan wel de ongecensureerde versie... Tuur Van Wallendael heeft het namelijk koud die nacht.

Panorama - Racisme in de Seefhoek

Eind jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw behaalt het Vlaams Blok (later Vlaams Belang) zijn eerste successen. Vooral in Antwerpen schieten de cijfers van het Blok de hoogte in. Reportageprogramma Panorama gaat in 1988 langs in de Antwerpse volkswijk de Seefhoek en stoot er op enkele 'kleurrijke' figuren...

Panorama (Jambers) - De Millet-generatie

In 1986 verpulverde Paul Jambers alle kijkcijferrecords met zijn reportage over snobistische jongeren. Zoals hij zelf in de reportage zegt: "Deze kinderen van de crisis voelen duidelijk niet dat de koopkracht van hun ouders gedaald is."

Kom Toch eens kijken

Kom Toch Eens Kijken was een kinderprogramma dat op 12 maart 1955 voor het eerst op de Vlaamse televisie werd getoond. Het werd gepresenteerd door de legendarische Nonkel Bob (Bob Davidse) en Tante Terry (Terry Van Ginderen). 

Armand Pien - De Wortel

Armand Pien was gedurende 37 jaar dé weerman van de openbare omroep. In die tijd maakte hij zich niet enkel onsterfelijk omwille van zijn manier om dat weer te brengen, maar ook omwille van enkele randzaken. Zoals deze bizarre wortel.