"Dames, gooi de pil buiten"

27 april 2015
"Het is tijd om met de pil te stoppen, want die verpest je seksleven." Dat schrijft Bregje Hofstede in een artikel op De Correspondent. Gynaecologen nuanceren meteen: "een lager libido kan vele oorzaken hebben". Zorgt de pil voor een lager libido? Hautekiet wil het van jou weten.

"Ik stopte met de pil en ontwaakte uit mijn seksuele slaapwandelaarschap." Schrijfster Bregje Hofstede laat er in een artikel op De Correspondent geen twijfel over bestaan: "gooi de pil buiten, het kan je seksleven alleen maar ten goede komen".

Journaliste Heleen Debruyne schreef iets gelijkaardigs op haar Facebookpagina "Dames, gooi die rommel buiten! Stoppen met de pil was een seksueel en emotioneel reveil".

In Hautekiet is ze iets genuanceerder. Al vraagt ze zich af waarom dokters libidoproblemen bij pilgebruik zelden aankaarten, en te weinig op alternatieven wijzen.

Adolescentengynaecologe Mireille Merckx zegt er alvast wel voor open te staan, en erkent het probleem: "15% van de vrouwen ervaart een verminderd libido omdat ze de pil neemt."

Het libido hangt ook van andere factoren af, zegt ze. "Het libido is de barometer van veel zaken: stress, de kinderwens, stabiliteit van de relatie."

Debruyne besluit: "Ik had graag een gynaecologe zoals mevrouw Merckx gehad."

REAGEER!

Neem jij (of je vrouwelijke partner) de pil? Merk je dat je libido daardoor minder groot is?

Foto © Getty Images