Damiaan De Schrijver leest voor: 'Niemand Verandert'

9 april 2020
Zandman neemt je opnieuw een hele week mee naar onze virale vertelsessies. Omdat er niets fijner is dan de dag toe te dekken met een mooi verhaal. We vroegen aan topactrices en topacteurs om hun favoriete kortverhaal te kiezen en het aan ons voor te lezen.

Acteur Damiaan De Schrijver koos voor een interviewfragment van zijn all time favorite schrijver Thomas Bernhard. 'Niemand Verandert' komt uit het boekje 'Muizen, ratten en dagloners' van de Oostenrijkse Bernhard, is opgetekend door Kurt Hofmann en vertaald door Gerrit Bussink.

Het is een collage van gesprekken die Hofmann had met de bekende Oostenrijkse schrijver die in 1989 overleden is.

Thomas Bernhard verhief zwartgalligheid tot kunst en is al 20 jaar de compagnon de route van Damiaan De Schrijver. Al meermaals speelde De Schrijver een voorstelling gebaseerd op een boek van Bernhard. Het verbaast dan ook niet dat hij voor Zandman een fragment van Bernhard kiest.

"Thomas Bernhard heeft mij anders leren kijken. Ge moet proberen de dingen belachelijk te vinden, bovenal uzelf. Ge moet zoeken naar de achterkant, zelfs van schoonheid. Ge moet altijd kritisch blijven, en niet dwepen", aldus De Schrijver.

'Niemand verandert' hoor je om 22u in Zandman.

Na de avonduitzending zijn alle voorgelezen verhalen te downloaden als podcast.

Lees ook: 

Radio 1 Select